VELIKI USPJEH SRPSKOG FUDBALA Direktno mjesto u Ligi šampiona gotovo je izgledno

0
474

Srbija je na pragu ogromnog uspjeha, obezbjeđivanja mjesta za direktnog učesnika u Ligi šampona.

Srbija je, novim bodovima Crvene zvezde i Partizana uspjela da prestigne Ukrajinu koja više ne može da osvaja bodove u Evropi i pobegla Belgiji na ozbiljnu distancu!

To znači da se sada Srbija nalazi na 11. mestu koje donosi direktnog predstavnika u Ligi šampiona od sezone 2023/24 i drugog u kvalifikacijama. Takođe, tu nije kraj, ukupno bi imala pet predstavnika u evrokupovima.

Ključni korak je napravljen sinoć pošto je Srbija preskočila Ukrajinu i tako preuzela toliko željeno 11. mesto na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenata.

Partizan je remijem prošao dalje u Ligi konferencija i doneo dodatna dva boda u ovogodišnjem bilansu za nacionalni koeficijent: Jedan za remi i jedan kao bonus za drugoplasiranog u grupi.

A onda je Crvena zvezda remijem u Portugalu i osvajanjem prvog mesta donijela nacionalni koeficijent koji je mogla samo da sanja!

Naime, Zvezda je osvojila bod za pomenuti remi, ogromna četiri bonus boda zahvaljujući osvajanju prvog mjesta u grupi i dodatni bod za direktan plasman u osminu finala Lige Evrope. Dakle ukupno šest!

To znači da je Srbija sinoć sakupila osam bodova koji se dijele sa četiri učesnika koliko smo ih je imala ljetos. Na kraju dobija čak dva boda za nacionalni koeficijent.

Ovako sada izgleda tabela klubova koja nas najviše zanima:

Srbija – 31.875 (pet predstavnika, jedan direktno, jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

Ukrajina – 31.800 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligi šampiona)

Belgija – 30.600 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona

A ono što je zapravo sjajno jeste činjenica da Srbija ima ogromne šanse da zadrži 11. mesto na proljeće i na kraju sezone jer su svi ukrajinski klubovi eliminisani iz Evrope i njihov koeficijent ne može da raste!

Istina, ne može ni Srbija biti baš bezbrižna jer su Belgijanci iza. Ali na bezbjednoj distanci.

Tako je Belgija na kraju ostala sa samo jednim predstavnikom na proleće. Gent će igrati osminu finala Ligu konferencija. Potrebno je samo da ne uradi više nego Zvezda i Partizan zajedno.I podsjetnik: plej-of za osminu finala Lige konferencija u kojem igra Partizan ne donosi nikakve bodove. Samo ako prođu dalje, crno-bijeli mogu da nastave da osvajaju bodove.

PODIJELI