Zakaljuk: Vaskrsenje izvor i smisao naše vjere

0
658

Ukrajinci koji žive na području opštine Prnjavor prisustvom jutarnjoj liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg počeli su obilježavanje najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa.

Ukrajinski sveštenik Orel Zakaljuk poručio je u obraćanju vjernicima da je vaskrsenje Hristovo izvor i smisao vjere.

“U ovaj svijetli dan velikoga praznika vaskrsenja Hristovog u potpunosti nam se otkriva vječna ljubav Božija jer radi nas ljudi i radi našeg spasenja Hristos je vaskrsnuo iz mrtvih, smrću pobijedio smrt i onima u grobovima život darovao” , rekao je Zakaljuk.

Zakaljuk je dodao da se proslavljajući danas praznik nad praznicima radosno proslavlja izvor života vaskrslog iz groba Hrista Gospoda životvorca.

“U ove od Boga nam darovane svete dane pozdravljamo se radosnim uzvikom ‘Hristos voskrese’. Te radosne riječi sjedinjuju nebo i zemlju, stvorenje sa stvoriteljem, čovjeka s Bogom i nas sa našim bližnjima.Te riječi su znak pobjede i ispunjenja svega onoga što je Hristos obećao” , kaže ukrajinski sveštenik.

On kaže i da vaskršnja radost ima tri glavna izvora – vjeru koja je temelj hrišćanskog dostojanstva, nadu koju niko ne može pobijediti i ljubav.

“Neka nas ovaj svijetli praznik ispuni radošću, vjerom, nadom i ljubavlju da se možemo hrabro odvažiti na naš ovozemaljski put, da možemo uvijek ispravno odgovoriti na sve izazove koje pred nas postavlja život. Vaskrsli Gospod koji nam se na tom putu pridružuje neka nam da mudrost da uvijek, u svim situacijama možemo prepoznati njegovu prisutnost i da radosno možemo i drugima prenijeti tu slavnu vijest- vidjeli smo Gospoda, vidjeli smo ga ovdje na zemlji, i danas je sa nama” , poručio je Zakaljuk.

On kaže da su hrišćani koji proslavljaju vaskrsenje Hristovo pozvani da se pripremaju za svoje vaskrsenje koje će prije ili kasnije sigurno doći.

SRNA

PODIJELI