Zašto nema igrača iz NHL-a na ZOI?

0
410

Pobjede Slovenije protiv SAD-a te Slovačke protiv Rusije u hokeju možda su i najveće senzacije dosadašnjeg toka Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

I dok bi se pobjeda Slovaka protiv Rusa u normalnim okolnostima još nekako mogla progutati, pobjeda Slovenaca protiv Amerikanaca je nevjerovatan rezultat. Ali letimičnim pogledom na rostere svih reprezentacija odmah biste shvatili što nije u redu.

Na popisu američkih hokejaša nema Patrika Kejna, Džonija Gudroa, Fila Kesela, a ni mladog Džeka Ajkla. Rusi su došli bez Aleksandra Ovečkina, Jevgenija Malkina i Nikite Kučerova, u Kanadi nema Sidneja Krzbija, Konora Mekdejvida, Stivena Stamkosa…

Naravno, svi ti igrači nastupaju u NHL-u koji je prvi put nakon 1998. godine zabranio svojim igračima nastup na Zimskim olimpijskim igrama. Takva odluka, koja je objavljena u septembru prošle godine, naišla je na nezadovoljstvo među hokejašima u NHL-u, koji tradicionalno obožavaju da igraju za svoju zemlju i na Svjetskim prvenstvima, a posebno na Olimpijskim igrama.

Najglasniji su bili švedski golman Henrik Lundkvist i megazvijezda Aleks Ovečkin koji su prijetili samovoljnim odlaskom u Pjongčang, ali kada im je rečeno da to ne bi bilo pametno po njihove ugovore, predomislili su se.

Budući da u NHL-u igra nešto manje od 180 potencijalnih olimpijskih reprezentativaca, liga bi morala da stane na tri nedjelje zbog Olimpijskih igara. To je dosad uglavnom prolazilo bez problema, ali ove godine je dogovor propao. Najviše zato što je Međunarodni olimpijski odbor za ove Igre prvi put odbio da plati NHL-u osiguranje svih njihovih igrača koji bi eventualno nastupili, a Amerikancima više ne odgovara da se pred doigravanje povrijedi pola svake ekipe, kao što je bio slučaj u Sočiju.

Drugi problem je i vremenska razlika, zbog koje bi ionako loša gledanost olimpijskog hokeja u Sjevernoj Americi dodatno pala i NHL je jednostavno zaključio da im se olimpijska avantura nikako ne isplati.

Tako je hokejaški turnir u Koreji puno izgubio na kvalitetu, ali drame će sigurno itekako biti, što se vidjelo već prvog dana senzacionalnim pobjedama Slovenije i Slovačke. Za Kanadu i Ameriku igraju igrači iz AHL-a i univerzitetskih liga te oni koji hljeb zarađuju u Evropi. Švedska reprezentacija složena je uglavnom od igrača iz domaće lige, kao i Švajcarska, a Slovaka i Čeha takođe ima u ruskom KHL-u i solidnim domaćim ligama.

Ali najveća priča su svakako Slovenci od kojih Amerikanci, iako im nedostaju sve zvijezde, imaju tačno 450 puta više registrovanih hokejaša (980 naprema 435.737), a čak devet slovenačkih reprezentativaca rođeno je u Jesenicama, gradiću od 13.000 stanovnika. Navijači Medveščaka sjetiće se golmana Gašpera Krošelja i Andreja Hebara, koji su igrali za Medvjede, a danas su na Igrama.

Sljedeće Olimpijske igre su u Pekingu. Kina je odavno jako zanimljivo tržište NHL-u, koji je tamo uoči ove sezone organizovao nekoliko pripremih utakmica. Nema sumnje da će vlasnici franšiza dobro razmisliti hoće li svojim hokejašima zabraniti nastup na ZOI 2022. godine kad bi im se to višestruko moglo vratiti.

Onda im sigurno neće smetati ni vremenska razlika.

(Index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here