Zdravo sunčanje je lijek za cijelo tijelo, ali samo uz ove savjete

0
1291

Sunce nas čini sretnima i svima nam popravlja raspoloženje, ali jeste li znali da zdravo sunčanje ubrzava naš metabolizam, poboljšava krvnu sliku i smanjuje holesterol?

Uticaj sunca na zdravlje ima i mnoge druge ljekovite učinke, pa se stoga ne smije u potpunosti izbjegavati. Ipak, ovo se odnosi samo na zdravo sunčanje, što nikako ne podrazumjeva pečenje na plaži.

Zdravo sunčanje pomaže organizmu da apsorbira više nutrijenata iz hrane, i pritom će pomoći da prirodno mršavimo, a snizit će i nivo lošeg holesterola. Jedan od važnih postulata zdravog načina življenja jest detoksikacija. Upravo nam u tome može pomoći zdravo sunčanje koje potiče apetit, poboljšava rad jetre i probavu te pražnjenje, odnosno, izbacivanje toksina iz tijela.

Od izuzetne je važnosti za današnju populaciju i podatak da upravo sunce poboljšava rad štitnjače, koja onda ubrzava bazalni metabolizam, iskorištavajući većinu kalorija, što takođe pomaže u jačanju mišića te gubljenju suvišnih kilograma.

Zašto je sunčanje zdravo

Mnoga su pitanja o ljekovitom djelovanju sunca na organizam, a najčešće, je li sunčanje zdravo? Sunčanje je zdravo, od davnina je poznato da sunce ima ljekovita svojstva i ljekovito djeluje na ljudski organizam, a evo i kako…

Istraživanja su pokazala kako se osobama koje boluju od ateroskleroze nakon izlaganja suncu znatno poboljšava nalaz krvne slike i elektrokardiogram. Takođe, UV zračenje snižava krvni pritisak kod 70% osoba koje boluju od hipertenzije.

U liječenju psorijaze terapija sunčevom svjetlošću je vrlo djelotvorna jer se simptomi ove bolesti mogu uveliko ublažiti prilikom izlaganja UV zračenju. Ponekad, zdravo sunčanje ima snažniji i bolji učinak od medikamenta, a osim kod psorijaze pomaže i kod 80% drugih kožnih oboljenja.

Osobe koje boluju od kliničke depresije napreduju puno bolje u osunčanim prostorima jer sunce itekako utječe na psihičko zdravlje. Takođe, sunčeva je svjetlost baktericidna, što znači da ubija i uništava bakterije zbog čega je u osunčanim sobama puno manji broj bakterija, nego u zamračenim.

Izlaganjem ultraljubičastom zračenju se povećava broj bijelih krvnih stanica koje su zadužene za obranu od infekcija, kao i udio kisika u krvi.

Savjeti za zdravo sunčanje

Terapija uz pomoć sunčevih zraka pridonijeti će cjelokupnom zdravlju i što je najvažnije, prirodno će osnažiti organizam. Zato iskoristite ljekovitost sunca, odnosno, sunčevih UV zraka, ali uz pridržavanje sigurnog korištenja. Dakle, zdravo sunčanje je moguće, a to ćete postići uz ove savjete.

Izbjegavajte “prženje” na suncu, jer se zdravo sunčanje provodi samo onda kada se temperatura vazduha ne penje iznad 18 stupnjeva.

Planirajte redovito izlaganje suncu i pokušajte izbjeći intenzivno sunčanje tokom samo onih desetak dana na ljetovanju.

Uvijek je najkorisnije jutarnje sunčanje zbog čega se savjetuje izlaganje suncu što ranije ujutro.

Kad sunčeve zrake koristite kao lijek, kožu nikako ne treba mazati kremama za sunčanje. Ako ih upotrijebite koža neće moći upiti čitav spektar sunčeve svjetlosti.

Ako odlazite u hladniju ili topliju klimu od ove u kojoj sada boravite, prije sunčanja što češće šećite na prohladnom i svježem vazduhu.

Zapamtite da su kratka izlaganja suncu puno zdravija od dugotrajnih izležavanja.
Da biste zaštitili vrat i lice uvijek prilikom sunčanja nosite šešir.
Uvijek se oprezno izlažite suncu i pazite da ne izgorite.

Najbolje godišnje doba za sunčanje su proljeće i rano ljeto.
Koži uvijek priuštite postepeno tamnjenje.
Jedite hranu bogatu antioksidansima i beta karotenom.

Osobama jako osjetljivim na sunce savjetuje se da prvo sunčaju stopala, zatim noge, pa tek onda prsa i abdomen.

Proizvodnja vitamina D uz zdravo sunčanje

Tijelu je potrebna sunčeva svjetlost kako bi proizvelo vitamin D sintetizirajući ga u koži. Vitamin D je neophodan za naš imunitet te zaštitu i rast kostiju i zuba. Osobe koje se suncu ne izlažu dovoljno povećavaju rizik od bolesti koje nastaju kada nedostaje vitamina D.

Manjak vitamina D može dovesti do niza bolesti od rahitisa, dijabetesa, raka debelog crijeva preko tuberkuloze, degenerativnih bolesti kostiju, preloma kuka i osteoporoze sve do epileptičkih napadaja, raka prostate i raka dojke.

Tijelo uvijek bolje iskorištava vitamin D koji je dobiven od sunca, od onoga dobivenog iz hrane, a koji u većim količinama može biti i toksičan. Ako osoba ima ozbiljan manjak ovog vitamina, organizam ne može apsorbirati dovoljno kalcija i zato su kosti slabe i krhke.

Dakle, sunčanje je zdravo i na mnoge načine pomaže našem orgnizmu, ali samo ako se pridržavamo izlaganja u okviru pravila zdravog sunčanja. Ipak, svi se ponekad zanesemo pa izgorimo na suncu. Ako se i vama desilo, pročitajte kako liječiti opekline od sunca.

(narodnilijek.com)

PODIJELI