Zmijanjski vez gostuje u Moskvi

0
1092
????????????????????????????????????

Izložba “Zmijanjski vez – svjetsko kulturno nasljeđe” nastavlja gostovanja u Ruskoj Federaciji, i u periodu od 08.06 – 29.07. 2018. godine, biće postavljena u muzejskom kompleksu, muzeju arhitekture i pejzaža, Muzeju-rezervatu Kolomenskoje.

Izložbu organizuje Muzej Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Moskvi i Državnom ustanovom, MGOMZ – muzejom-rezervatom Kolomenskoje. Svečano otvaranje izložbe biće priređeno na visokom nivou u impozantnom ambijentu uz prisustvo velikog broja visokih zvanica, ambasadora prije svega slovenskih zemalja.

????????????????????????????????????

Muzej Republike Srpske već godinama učestvuje u projektima regionalnog i međunarodnog karaktera a najznačajniji projekat za promociju nematerijalnog kulturnog naslijeđa je nominacija Zmijanjskog veza, 2013. godine, na UNESKO-vu Reprezentativnu listu svjetskog nematerijalnog naslijeđa čovječanstva, te upis ovog elementa na istu listu 2014. godine.

motiv STILIZOVANI KRST SA GRANAMA, sa rukava zmijanjske kosulje - Copy

Ovoj izložbi prethodio je niz značajnih projekata i izložbi kojima je Zmijanjski vez promoviasn po evropskim zemljama. Prezentacija upisa Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu u Misiji Bosine i Hercegovine u Briselu, u maju 2015. godine, realizovana je uz podršku tadašnjeg amasadora Bosne i Hercegovine u Briselu gospodina Igora Davidovića, a izložba “Zmijanjski vez – svjetsko kulturno nasljeđe” autora Danijele Đukanović, muzejske savjetnice Muzeja RS, realizovana pod pokroviteljstvom Predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske gospodina Nedeljka Čubrilovića,   prikazana je u avgustu 2015. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Od oktobra 2015. godine do marta 2016. izložba je gostovala i u Etnografskom muzeju u Beogradu, a u okviru Kulturnog programa Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu, svečano je otvorena u Muzeju hleba, 11. maja 2018. godine.

motiv OGNJILA SA KRILIMA, sa nisprsnica zenske kosulje

Izložba koju stručni tim Muzeja Republike Srpske na čelu sa autorom izložbe Danijelom Đukanović, priprema za otvaranje 8. juna, realizuje se u saradnji sa domađinom izložbe, Državnažom ustanovom za kulturu grada Moskve, muzejom-rezervatom Kolomenskoje i sa Predstavništvom Republike Srpske u Moskvi. Organizacija ovakve izložbe podrazumijeva kompleksan protokol, pa je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izložba dobila status diplomatske pošte. Izuzetno značajna za nastavak međumuzejske i diplomatske saradnje, izložba sadrži eksponate kojima će se moskovskom građanstvu i širokoj publici prezentovati značaj ovog svjetskog naslijeđa.

muzej kolekcija

Stanovništvo u Ruskoj Federaciji uproznaće se ne samo sa prvim nematerijalnim kulturnim naslijeđem Republike Srpske koje je upisano na UNESKO-vu listu, nego i sa običajima i kulturom naroda, te kulturnim nasljeđem koje Muzej RS kao krovna institucija baštini su svome fundusu. Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera i biće predstavljena na najvišem stručnom i muzeološkom nivou. U toku izložbe biće realizovane i radionice Zmijanjskog veza koje je u saradnji sa autorom izložbe Danijelom Đukanović pripremila i vodi vezilja Sanja Bajić, autor popularne kolekcije rukotvorina – “Tragovi”.

????????????????????????????????????

“Smatramo da upis Zmijanjskog veza na UNESKO-vu listu treba da bude promovisan na najvišem nivou i prezentovan svjetskoj kulturnoj javnosti. Obaveza države potpisnice UNESKO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa je da štiti, promoviše, prezentuje i finansijski podrži sve aktivnosti koji se odnose na upisani element”, objasnila je autor izložbe Danijela Đukanović.

“Svake dvije godine, podnosimo izvještaj UNESKU- na koji način štitimo, promovišemo i prezentujemo upisani element. Pomoć naših diplomata u svijetu preko ambasada Bosne i Hercegovina i Predstavništva Republike Srpske je od izuzetnog značaja  u prezentovanju  kulturne baštine”, dodala je Đukanović.

 

PODIJELI