Влада Србије: Србија туристичка дестинација у успону, велики раст броја ноћења

0
958

У Србији је у децембру 2022. године забиљежено 1.003.817 ноћења домаћих и страних туриста, што представља раст од 45 одсто у односу на децембар 2021. године када је било укупно 695.153 ноћења, саопштила је Влада Србије позивајући се на извјештај Информационог система “еТуриста” централног информационог система у области угоститељства и туризма Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
Скијање (Фото: FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Као занимљива се наводи чињеница да је од када се прати статистика броја туриста од увођења овог система по први пут, забиљежено да је број ноћења страних туриста био већи него домаћих туриста, јер је број ноћења страних туриста износио 552.481, а домаћих 451.336.

Наводи се и да је износ боравишне таксе за правна лица прошле године износио више од 901 милион динара, што представља раст од 30 одсто у односу на 2021. годину.

Наведени подаци су, истиче се у саопштењу, доказ огромног улагања државе у туристичку привреду, а кроз улагања у путну и другу инфраструктуру, као и изградњу привлачних смјештајних капацитета.

Кроз податке се, додају, огледа и рад државе у области културе, умјетности, очувању традиције Србије и важних археолошких налазишта, тако што и домаћи и страни туристи све више показују интересовање.

Као примјере тог рада наводе обнову и реконструкцију Голубачке тврђаве на Дунаву, Рамске тврђаве, доступна археолошка налазишта и културне институције, као што је Народни музеј, Музеј савремене умјетности.

Неизоставни избор туриста су и атрактивни хотели Врњачке Бање, Врдника и Фрушке горе и природне љепоте Овчарско-кабларске клисуре.

Неке од најпопуларнијих туристичких дестинација у Србији, које се према посљедњим подацима издвајају по највећем броју ноћења туриста у децембру 2022. године су Београд, Златибор, Нови Сад, Копаоник, Суботица, Ниш и Врњачка Бања.

Информациони систем “еТуриста” је централни информациони систем туризма и угостителјства и база је података и евиденција о свим смјештајним капацитетима у Србији, а поред хотела, мотела, хостела и апартмана, систем обухвата и сеоска домаћинства као и капацитете “стан на дан”.

Овај систем који је развила Канцеларија за информационе технологије и еУправу Владе Србије за потребе тадашњег Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у употреби је од октобра 2020. године.

Омогућио је системско регулисање угоститељства и туризма и изузетно значајно смањење сиве економије, унапређење услова пословања свих субјеката на тржишту као и заштиту права потрошача у области туризма и угоститељства.

PODIJELI