Вучић: Албанце интересује само ограда у Сјеверној Митровици

0
2403

Премијер Србије Александар Вучић рекао је поводом посљедње рунде разговора Приштине и Београда у Бриселу да за Албанце постоји само једно питање – ограда у сјеверној Косовској Митровици, док их заједница српских општина не интересује, у чему имају и значајну подршку међународне заједнице.

– Не можете да побиједите аргументима, џаба је мени што ћу да кажем да четири године стоји ЗСО недирнута и да их не занима, а да је ЗСО суштина Бриселског споразума, да је то више од 40 одсто норми споразума, да су сви односи Срба и Албанаца засновани на ЗСО, да четири године то чекамо и да се нико не узбуђује – рекао је Вучић.

Он је навео да је у Бриселу речено да нема разговора о ЗСО и да је тражено да се ријеши питање моста.

Вучић је потврдио да је постигнут договор и да је само било потребно “да кажу како ће то да буде дизајнирано”. “На крају када смо се договорили и када смо ми прихватили све уз консултације са Србима из Косовске Митровице, они су дошли и рекли `заборавите нисмо разговарали`”, додао је Вучић.

Он је истакао да не постоји нико на свијету ко може да каже да је изговорио иједну неистину, али да су се представници ЕУ понијели опет некоректно јер нису рекли да је поново албанска страна та која је погазила договор.

– Сада ћу да чекам да видим да ли ће ЕУ да их опомене и сачекаћу да видим да ли ће да кажу да нису сви исти. Нећу да прихватим то да смо сви исти, није истина да смо сви исти и није истина да нико није претио и сјеверу и сјеверној Митровици. То сте радили безброј пута – рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са премијером Црне Горе Душком Марковићем.

Вучић је навео да Србија ничим није угрозила мир, али да су Албанци тражили довољан разлог за упад на сјевер, за шта су искористили воз, који нису ни видјели.

– Неко други мора да надомешћује своје проблеме тако што ће да прави неке друге регионалне проблеме. Србија то не ради и на то сам поносан. Један мјесец сукоба и ратова нас враћа 10 година уназад, то сви морамо да имамо у виду – истакао је премијер Србије.

Говорећи о томе да ли је разговарано о томе да Србија призна самопроглашену независност Косова, Вучић је рекао да се о томе стално прича, да Албанци стално то захтијевају, али да београдска делегација остаје при свом ставу да је Косово Србија.

– Није то суштина, није то стварни разлог. Стварни разлог се тицао њихове изненадне панике која је настала око моста, што је договорено 8. децембра. Паника је посљедњих мјесец и по дана, зато што насилници из Приштине желе на силу ту да ураде нешто, а четири године ништа нису урадили о питању ЗСО – истакао је Вучић.

Премијер Црне Горе Душко Марковић рекао је да се, не само Срби, већ и многи Црногорци у Црној Гори не слажу са одлуком Владе да та земља призна независност самопроглашеног Косова, али да политичари морају да буду реални и да гледају у будућност, посебно на Балкану где није изграђен механизам самоконтроле ризичних ситуација.

– Свака наша одлука те врсте није била усмјерена против Србије. Она је скопчана са нашим интересом. Ми смо некада били заједно, имамо заједничку историју, насљеђе, сада морамо да доносимо самостално неке одлуке, те одлуке се не поклапају увијек са заједничким интересом, али је важно да ми о томе увијек разговарамо и када се не слажемо, да се разумијемо – рекао је Марковић.

Он је додао да са пажњом прихватају сваку сугестију која у том смислу долази према црногорској Влади, те да ће убудуће практиковати да се о свакој одлуци те врсте на вријеме комуницира са Србијом.

Марковић је рекао да је питање демаркације са /самопроглашеним/ Косовом за Црну Гору ријешено, да је граница утврђена, потписан споразум, који је црногорски парламент ратификовао, те да се сада чека да парламент у Приштини одради оно што треба.

– Обезбиједили смо и чувамо сваки педаљ наше територије, не желимо ни центиметар туђе и сада смо веома хладнокрви и чекамо да се тај процес заврши на другој страни – навео је Марковић.

Извор: СРНА

PODIJELI