Вучић: Републиком Српском сви треба да се поносе

0
1395

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком договорити да у априлу, за када је најављена његова посјета Мостару, заједно посјете српски дио Херцеговине и да види како Србија може да помогне том крају.

– Договорићу са предсједником Додиком да заједно посјетимо српски дио Херцеговине, шта он одреди, Требиње, Гацко, Билећу, Невесиње. Мислим да Србија гради вртић у Требињу. То је оно што ми можемо да помогнемо. Не можемо да помогнемо у оружју, али можемо школама, вртићима, универзитетима – рекао је Вучић синоћ за Телевизију Хепи.

Он је истакао да Србија никада неће ићи против Републике Српске, нити Српска против Србије, додајући да је Српска тековина којом сви треба да се поносе.

Вучић је рекао и да је његово мишљење да је неко снажан колико зна, те да стога Србија подржава рад “Андрићевог института” у Вишеграду и, како је нагласио, нема никакав проблем са тим.

– Помагаћемо Републику Српску у складу са Дејтонским мировним споразумом, у складу са нашим обавезама, у складу са тим колико можемо, а, као што видите, можемо. Људи у Републици Српској су захвални за то – истакао је Вучић.

На констатацију да постоје стални покушаји дестабилизације Српске, Вучић је навео да не сумња да ће таквих покушаја бити, али да је увјерен да то никоме неће успјети.

– Надам се да ће сви у Републици Српској да се уједине, да то разумију. Да се политички противници уједине и да разумију да је Република Српска најважнија, просто вјерујем у то – рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је прошле године од Београда тражено да приведе предсједника Српске Милорада Додика “због, не знам неке виле”.

– Био је званичан захтјев за привођење предсједника Републике Српске прије годину дана. Замислите да Србија приводи предсједника Републике Српске. Јесте ли ви нормални? Шта хоћете, да правимо границу онакву каква је некада раније прављена? Да не пуштамо наш народ да уђе у Србију, да не дамо нашем народу који хоће да иде у Српску и у БиХ да пређе границу? Тако нешто се никада неће догодити – поручио је Вучић.

Када је ријеч о критикама најаве доношења декларације о интересима српског народа, Вучић је нагласио да нико од оних који су тако реаговали није имао појма ни шта ће у декларацији да пише, да нико није написао ни слово, а сви у региону и у Србији су већ писали “каква је то катастрофа”

– Писали су да је то позив на “велику Србију”, а појма немају – рекао је Вучић.

Он је рекао и да је “страшан злочин” то што Срби желе да кажу да би вољели да пишу ћириличним писмом и да би вољели да користе свој језик.

На најаву водитеља емисије Ћирилица да је предсједник Српске Милорад Додик његов наредни гост, Вучић је рекао да Додик можда сврати и код њега и да је предсједник Српске, као и сав српски народ, добродошао у свој Београд и своју Србију.

Извор: СРНА/Н1

PODIJELI