Дачић: Не смије се дозволити да Приштина војно освоји сјевер

0
297

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да је Србија не смије да дозволи да Приштина војно освоји сјевер Косова и Метохије.

– Постоји црвена линија за Србију, а то је сјевер. Србија не смије да дозволи да Приштина војно освоји сјевер, јер то значити етничко чишћење и егзодус Срба. И то је наш национални и државни интерес, све остало су мање више детаљи – рекао је Дачић за Телевизију К1.

Према његовим ријечима, очигледно ЕУ не схвата довољно да сваки инцидент на Косову и Метохији може да ескалира.

Он је указао да Србији нико није наметнуо да се преговори о Косову и Метохији воде у Бриселу, већ је Београд тражио 2012. године да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију о пребацивању дијалога у Брисел.

– То је била потпуно погрешна одлука и омогућила је да сада не можемо да очекујемо да ће неке друге земље које нису чланице ЕУ моћи да имају одлучујућују улогу у томе. Могу да имају када се верификација договора у Бриселу пребаци у Њујорк, али на крају – рекао је Дачић.

Он је навео да у цијелој Европи влада разочарење кад је ријеч о премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију, односно његовим понашањем и једностраним акцијама. Он је оцијенио да је Курти очигледно кренуо путем за који сматра да ће му донијети рјешење у његову корист.

PODIJELI