Од суботе путарина у Хрватској скупља 10 одсто

0
1297

У Хрватској ће од суботе, 1. јула, на снагу ступити сезонске цијене путарина за личне аутомобиле које ће бити веће за 10 одсто.

На дионици ауто-пута од Загреба до Сплита путарина ће износити 199 куна /око 27 евра/ умјесто досадашње 181 куне /око 24 евра/, док ће на дионици између Загреба и Ријеке умјесто досадашњих 70 куна /око девет евра/ возачи путарину плаћати 77 куна /око 10 евра/.

Сезонско поскупљење биће на снази до 30. септембра, а оно не укључује теретне превознике и аутобусе, јавили су хрватски медији.

Према подацима Хрватских ауто-цеста /ХАЦ/, прошлог викенда је на ауто-путевима регистровано 547.197 возила и наплаћена је путарина у износу од 27,7 милиона куна /око 3,7 милиона евра/, без ПДВ-а.

У истом периоду прошле године, евидентирано је 523.467 возила те је наплаћена путарина у износу од 24,9 милиона куна /око 3,3 милиона евра/, без ПДВ-а.

Укупна задуженост путног сектора износи 39 милијарди куна /више од пет милијарди евра/, а од тог износа само ове године на наплату долази скоро 7,8 милијарди куна /нешто више од милијарду евра/.

Повећање цијена путарина дио је програма пословног и финансијског реструктурисања путног сектора, који је Влада Хрватске усвојила у марту.

Извор: СРНА

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here