Таблу са натписом “За дом спремни” чува полиција

0
1303

Табла са усташким поздравом “За дом спремни”, која је у септембру прошле године пресељена из Јасеновца на нову локацију недалеко од Новске, има цјелодневну заштиту полиције, пише хрватски “Јутарњи лист”.

Полицајци који бдију уз њу понекад су одјевени као цивили и користе аутомобил без видљивих полицијских ознака, а понекад су у службеном полицијском возилу и у униформама саобраћајне полиције.

Табла ХОС-а сада је постављена поред пута који од Пакраца преко Славонског Трокута води према Новској, а саобраћајни полицајци који дежурају уз таблу понекад зауставе неко возило које тим путем пролази и легитимишу возаче.

Фоторепортера “Јутарњег листа” који се зауставио како би фотографисао њихову патролу уз ХОС-ову плочу, такође, су легитимисали, те на његово питање јесу ли ту због табле ХОС-а, одговорили потврдно.

Табла са усташким поздравом 7. септембра прошле године, након вишемјесечних јавних притисака на хрватску Владу, премјештена је из Јасеновца на нову локацију код Новске.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић, одговарајући на новинарско питање да ли то значи да се поздрав “За дом спремни” може користити свуда друго у Хрватској осим у Јасеновцу, рекао је да је то прва од двије фазе, те да у другој слиједи свеобухватно рјешење овог питања.

Извор: Срна

PODIJELI