Томпсон уклоњен са “Јутјуба” због заштите ауторских права

0
2276

“Кроација рекордс”, дискографска кућа Марка Перковића Томпсона, затражила је од “Јутјуба” да уклони снимак на коме он изводи усташку пјесму “Јасеновац и Градишка Стара”, уз образложење да су на тај начин повријеђена њихова ауторска права.

 

Снимак Томпсоновог извођења ове усташке пјесме, 2003. године, у којој се слави клање Срба у Независној Држави Хрватској и помињу “Максови месари” /командант концентрационог логора Јасеновац Макс Лубурић/ на “Јутјуб” је поставио хрватски портал “Индекс”, указујући на праву природу ове пјесме и самог Томпсона.

На тај начин, “Кроација рекордс” је поручила да она има права на Томпсоново извођење усташке “буднице”.

“На основу ексклузивног уговора са једним од наших најуспјешнијих извођача, Марком Перковићем Томпсоном, овлаштени смо да бринемо о његовим моралним правима, па у том смислу захтијевамо уклањање снимка, односно садржаја који угрожава његову част и углед”, пише у образложењу дискографске куће.

Снимак је након тога привремено уклоњен са “Јутјуба”. Међутим, “Индекс” је упутио службену жалбу “Јутјубу” на приговор “Кроација рекордса”.

Иако је имала рок од седам дана за достављање доказа о ауторским правима на усташку пјесму коју изводи Томпсон, “Кроација рекордс” то није учинила, па је “Јутјуб” вратио снимак и он се опет може погледати на том веб-сајту за дијељење и размјену видео-датотека.

Марко Перковић Томпсон суочен је са масовним забранама својих концерата управо због слављења усташа и усташких симбола, као и ширења националне мржње.

Али, у Хрватској, Томпсонови концерти увијек су веома посјећени, а у публици су обавезни усташки симболи и скандирања.

Извор: СРНА

PODIJELI