Београд: Храм Светог Саве – 76 година од почетка градње

0
2737
Идеја уздизања Храма је већа од нас самих, а посвећеност тој јединственој заједничкој кући је посвећеност Србији, поручио је предсједник Србије Томислав Николић, поводом обиљжавања 120 година постојања Друштва за подизање Храма Светог Саве.
Друштво за подизање Храма Светог Саве обиљежило је данас 120 година постојања, а предсједник Србије Томислав  Николић је рекао да Храм јесте и да ће бити “наша Нојева барка у којој налазимо спас од историјских потопа, свјетских ратова, голгота и искушења”.

“Храм је”, како је истакао, “од настанка превазишао причу о грађевини у цигли и камену и он је метафора нашег постојања, наде, останка и опстанка, мјера наше хришћанске посвећености, људског одговора на повијесно слово о уздизању народа и отаџбине, наша сама суштина”.

“А то су материјали од којих се граде нација и држава, систем вредности на коме почивамо. И због тих материјала, узиданих у темеље нашег постојања, Храм Светог Саве јесте кућа свих грађана Србије”, поручио је Николић у свечаном дијелу сједнице Друштва којом је обиљежен јубилеј.

Подсјећајући да ће, захваљујући Русији, у Храму бити насликане и фреске, предсједник Србије је истакао да је Храм заклон од заборава и вјековних искушења, али и српско и српско-руско завјештање заједништва и слоге.

Према његовим ријечима, Друштво за изградњу храма на Врачару је важна институција, а његових 120 година постојања важан је јубилеј за Србију.

“Сви смо дио тог друштва, без обзира на то да ли смо формално његови чланови. Захвалност дугујемо сваком дародавцу чији су прилози битно допринијели да се Храм гради, али не мање хвала сваком човеку који је приложио колико може”, рекао је Николић.

Патријарх Иринеј је поручио да је при крају завршетак крипте, а да ускоро креће осликавање олтара и централне куполе.

План је да радови крену следеће године, а да буду завршени 2019. године.

“Ово је велики дан у историји нашег народа и СПЦ”, поручио је партијарх и навео да на Храму треба захвалити Богу и Светом Сави, али и свима другима који су допринијели да данас, 76 година од почетка градње, видимо подигнути Храм у коме се обављају богослужења.

“Храм је величанствено дјело и представља понос нашег народа, али и цијелог православног свијета”, поручио је патријарх Иринеј.

Амбасадор Русије Александар Чепурин истакао је да је Храм својеврсна “визиткарта” Београда и да се у њему одражава сва славна и трагична историја.

Уз наду да ће тај велики православни Храм бити завршен до краја, Чепурин је поручио да ће то бити велики симбол православне вјере на Балкану и српске државе.

Поручује и да ће Русија учинити све што је до ње да се успјешно реализују радови на унутрашњем уређењу Храма.

У свечаном дијелу седнице досадашњем предсједнику Друштва Миодрагу Бабићу уручен је Орден краља Милутина, а прочитано је и писмо званичног представника предсједника Русије Владимира Путина Љубов Николајевне у којем је поручила да ће двије земље и убудуће радити на очувању вриједности које их спајају. rtrs.

PODIJELI