Македонски парламент почео расправу о опозиву Иванова

0
2475

За учешће у расправи пријавило се 86 посланика па се учекује да сједница траје неколико дана.

Македонски парламент започео је данас пленарну расправу о иницијативи опозиције за опозив предсједника државе Ђорђа Иванова због контроверзне одлуке о аболицији 56 политичара и њихових сарадника.

Предлог за опозив Иванова поднијела је опозициона Социјалдемократска странка Макдоније, јер сматра да је његов потез противуставан, а подржала је албанска партија ДУИ, која је дио власти.

Посланик владајуће ВМРО ДПМНЕ Зоран Илиоски је рекао да је предлог за опозив који су поднијели предаставници опозиције, неоснован, истичући да Иванов није прекршио Устав.

Илиоски је предсједник посебне комисија македонског парламента, у којој ВМРО ДПМНЕ има већину, а која је прошлог понедјељка оцијенила да је неоснована иницијатива опозиције за опозив предсједника Македоније Ђорђа Иванова због одлуке о аболицији 56 политичара и њихових сарадника.

Пријеподневни дио пленарне сједнице Собрања Македоније о предлогу за опозив Иванова протекао је у супротстављеним ставовима посланика власти и опозиције.

Посланик и лидер Демократског савеза Павле Трајанов је поре почетка сједнице рекао да би било ред да предсједник Иванов приствује сједници уколико жели да се води уздржана расправа. Предсједник парламента Трајко Вељанвски је рекао да је упутио позив Иванову да присуствује сједници и да за то нема препрека.

За учешће у расправи пријавило се 86 посланика па се учекује да сједница траје неколико дана.

Евентуалну одлуку за почетак поступка пред Уставним судом за утврђивање одговорности Иванова треба да донесе најмање 82 од 123 посланика у парламенту у којем владајућа ВМРО ДПМНЕ има 60 посланика

Опозициона СДСМ је поступак за испитивање одговорности Иванова иницирала 13. априла, дан пошто је македонски предсједник донио одлуку о помиловању 56 особа. Иванов је те одлуке поништио у два наврата послије бројних захтјева опозиције и међународне заједнице, као и свакодневних грађанских протеста.

PODIJELI