Предсједница Словеније Наташа Пирц Мусар положила заклетву

0
473

Наташа Пирц Мусар положила је заклетву на свечаности у Скупштини Словеније и тако постала прва предсједница те земље, пише портал Delo.si, а преноси РТС.

Након захвалности досадашњем председнику, Наташа Пирц Мусар је положила заклетву као нова предсједница.

На свечаној сједници након полагања заклетве обавезала се да ће поштовати уставни поредак, поступати по својој савјести и дати све од себе како би обезбиједила просперитет Словеније.

– Данашњом заклетвом обавезала сам се да ће сваки дан мог живота бити посвећен вама. Моје срце сада куца за вас – поручила је Пирц Мусарова која је раније ове недјеље представила свој тим.

Нова предсједница Словенија ће сутра преузети дужности од претходника Борута Пахора.

Новоизабрана предсједница као своје прво путовање у иностранство планира турнеју по земљама Западног Балкана. Најавила је и наставак напора њеног претходника Борута Пахора у процесу Брдо–Бриони.

Пирц Мусарова у другом кругу предсједничких избора побиједила је ривала из Словеначке демократске странке Анжеа Логара.

Рођена је 1968. године у Љубљани. Дјетињство је провела у Камнику, а сада живи у Радомљу. Дипломирала је на Правном факултету у Љубљани 1992. године, а 23 године касније докторирала је на Правном факултету у Бечу.

Први посао јој је био на националној телевизији, а након шест година прешла је на ПОП ТВ.

У јулу 2004. Народна скупштина ју је први пут изабрала за повјереника за информације, а други петогодишњи мандат на овој функцији завршила је 2014. Од тада се бави адвокатуром.

PODIJELI