Српски љешник за “Фереро”

0
1773

Италијанска компанија “Фереро” планира да из Србије откупљује љешник за своју кондиторску производњу, а сарадња са тим познатим произвођачем “Нутеле” требало би да почне у децембру.

Љешник - Фото: илустрација

У Министарству пољопривреде кажу да чак три четвртине територије Србије има идеалне услове за узгој љешника, јавила је Радио-телевизија Србије.

Први секретар за економска питања Амбасаде Италије Марко Леоне рекао је да компанија “Фереро” жели да помогне да што више засада буде на територији Србије, јер зна да има одличне агроеколошке услове да гаји љешник.

“Њихов модел инвестирања предвиђа откуп лешника од домаћих произвођача, а у међувремену обучавају произвођаче и савјетују их како да побољшају производњу и које сорте да гаје”, каже Леоне.

Према процјени Министарства, у Србији је тренутно под засадом лијеске око 1.200 хектара, а циљ је да се пољопривредници подстакну да узгајају квалитетне италијанске сорте, посебно у Топличком, Пчињском и Пиротском округу, али и у Срему и дијелу Бачке.

Производња љешника у Србији тренутно подмирује тек десетак процената потребних количина. Остатак се увози, углавном из Турске, за шта се годишње плати и до десет милиона евра.

Највећи купци љешника у свијету су кондитори који откупе око 75 одсто свјетске производње, а само “Фереро” 27 одсто. /rtrs/.

PODIJELI