Три године од напада на Вучића у Поточарима – случај и даље без правосудног епилога!

0
1035

Прошло је три године од напада на Александра Вучића у Поточарима. До данас, починиоци нису кажњени, нити је било ко одговарао за бројне безбједносне пропусте.

Чињеница да истражни и правосудни органи БиХ опструишу рјешавање овог случаја, говори зашто још нема епилога, кажу у Заједничкој комисији за безбједност. Из Тужилаштва и данас без одговора – докле су дошли са истрагом?

Дошао је да се поклони жртвама тог 11.јула у Поточарима. Испруживши руку помирења, тада предсједник Владе Србије Александар Вучић довео је у опасност сопствени живот. Прво је вербално, а онда и физички нападнут. Летјеле су каменице, праћене псовкама. Пропуст Дирекције за координацију полицијских тијела, која је била задужена за обезбјеђивање скупа, била је очигледна. Правовремено су реаговали припадници МУП-а Српске, који су Вучићу омогућили да безбједно напусти скуп. Данима након тога, интернет су преплавиле фотографије нападача са каменицама у рукама. Због очигледних пропуста који су довели до напада на Вучића, министар безбједности Драган Мектић, тада је тражио смјену првог човјека Дирекције за координацију полицијских тијела, Мирсада Вилића. То се, међутим, није догодило. Вилић је тада тврдио да је истрага о нападу на српског премијера отворена, те да је СИПА ангажовала све капацитете како би починиоци били идентификовани. Све је, чини се, остало на томе. Из ресорног бх. министарства опет порука да они нису адреса која би требало да одговори ко стоји иза напада на Вучића и да су свој дио посла урадили.

Видео погледајте и на РТРС Јутјуб каналу:

На питање када се на сједници Савјета министара расправљњало на ову тему, министар Мектић је одговорио:

“Шта да расправљам, када је ствар у Тужилаштву? Ми смо учинили кад смо доставили извештај о почињеном кривичном делу са идентификованим особама и чини ми се око шест особа пријавили као особе које су починили кривично дело”

Управо представници Српске у заједничким институцијама требало би да учине све како би се што прије дошло до истине, каже Борислав Бојић из Заједничке комисије за безбједност БиХ. Ко је на потезу? Сви који од почетка нису реаговали, а требало је. Опструкције су, каже Бојић, видљиве, од истражних до правосудних органа.

“Наравно да је пресудну улогу одиграло одређена врста политичара из реда бошњачког народа који су дефинитивно имали одређену врсту утицаја на те структуре које су требале да заврше свој посао. Очигледно да су умјешани одређени људи, који штите оне који су направили ову врсту, да кажем, терористичког акта”, рекао је члан Комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Борислав Бојић.

Акта о којем сви надлежни ћуте већ три године, што би могло да наруши добре односе БиХ и Србије, што значајно утиче и на односе Републике Српске и Србије, каже Бојић. И СНСД-ова Душанка Мајкић указује на срамно ћутање бх.институција.

“Ћути власт БиХ, у којој се налазе и представници српског народа и СЗП, ћути Тужилаштво БиХ, полицијске агенције. Изненађује да чак и међународни представници у БиХ више не инсистирају код домаћих власти да се овај случај оконча. Дакле, време пролази, а оно није савезник да ће се виновници овог недела пронаћи и прописно казнити”, истакла је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Душанка Мајкић.

На то је указао и министар одбране Србије Александар Вулин, приликом посјете Братунцу, гдје је присуствовао помену страдалим Србима са тог подручја.

“Три године је прошло, немам никакву вијест о томе ко је покушао да убије предсједника Србије Александра Вучића, а са њим ко је покушао да убије и мир и стабилности и разумијевање на овим просторима”, истакао је Вулин.

Предсједник Србије Александар Вучић  упркос томе што бх.институције и даље пипају у мраку, уложио је напоре да се односи на релацији Сарајево – Београд не угрозе. Недуго послије напада, у српској престоници угостио је трочлано бх.Предсједништво. Хоће ли проћи још три године након што се неко од бх.институција сјети да случај “Поточари” макне с мртве тачке?

PODIJELI