У Београду пронађена Стамбол капија

0
1042
За некога озлоглашена Стамбол капија из доба Турака, а за некога древно историјско здање, тек један обичан дан на градилишту подигао је прашину и дословно и фигуративно.

Радници су приликом реконструкције Трга Републике, на простору између Народног позоришта и споменика Кнезу Михаилу, скоро извјесно пронашли темеље капије која је представљала један од четири излаза из града.

Замјеник градоначелника Горан Весић данас је и званично објелоданио да је утврђено са великом сигурношћу да је ријеч о темељима Стамбол капије.

– У четвртак сам био у Заводу за заштиту споменика културе града Београда и стручњаци су ми рекли да је потврђено 99 одсто да су нађени бедеми остаци Стамбол капије. Ово је веома важно откриће. Град Београд се поноси својом историјом и ми ћемо сачувати овај локалитет, да грађани могу да виде бедеме. Радиће се измјена пројекта реконструкције. Урадићемо откоп, а археолошки локалитет биће покривен стаклом. Поред ће се налазити информативна табла – рекао је Весић.

То, међутим, не омета наставак радова. Копање се врши прецизно и пуном паром, а грађевинске машине продиру све дубље у земљу.

PODIJELI