4 savjeta kako pristojno odbiti kumstvo (iz pravih razloga)

0
968

Nepristojno je odbiti kumstvo – tako glasi uvriježeno mišljenje mnogih ljudi. Međutim, postoji više razloga zbog kojih bi to trebala biti sasvim normalna pojava zbog koje nam ne bi trebalo biti neugodno niti bi nam itko trebao zamjeriti odbijanje
Nazvali su vas daljnji poznanici s kojima niste u kontaktu ili ‘bivši’ prijatelji koje godinama niste vidjeli i žele da im budete vjenčana kuma. Osobe koje su se našle u toj situaciji znaju koliko je neugodna. Mnogi će zbog osjećaja dužnosti i nepisanog pravila da se kumstvo ne odbija pristati na tu ulogu, a zapravo to ne bi trebali napraviti

Vaše je pravo da odbijete ulogu kume ako ste svjesni da se to od vas ne traži iz pravih razloga ili uopće niste bliski s ljudima koji žele da im budete kuma. Donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete spoznati jeste li spremni za ulogu kume i biste li ju uopće trebali prihvatiti.

1. Jasno i bez ustručavanja definirajte razlog odbijanja. Ako vas je šef odmah obavijestio da ne možete dobiti slobodno na dan kada je vjenčanje, krštenje ili krizma, na vrijeme obavijestite svoje prijatelje.

Ako iz bilo kojeg razloga odmah znate da ne možete prihvatiti kumstvo, odbijte ga što prije, pogotovo u situacijama kada to od vas traže daljnji poznanici s kojima uopće niste u kontaktu i osjećate da se njihova želja za kumstvom svodi samo na novac.

2. Odmah pitajte što se očekuje od vas. Najveći problemi kod prihvaćanja kumstva su oni financijske prirode. Iako vaši prijatelji možda uopće od vas ne očekuju novac, darove ili financijsku pomoć u pripremi, vi ćete svejedno osjećati obavezu da na neki način doprinesete i to će vam stvarati pritisak.

Međutim, prijateljstvo se ne bi trebalo bazirati na novcu i kada iskreno kažete prijateljima da niste u financijskoj mogućnosti prihvatiti ponudu, a oni vam nakon toga daju do znanja da im to uopće nije ni bitno, razmislite o tome da ih ipak ne odbijete.

3. Dobro razmislite o značenju uloge kume. Često se događa da nam kumstvo ponude daljnji poznanici, a ta uloga ipak bi trebala biti rezervirana za bliske ljude. Značenja pojedine kumske uloge danas su se uglavnom izgubila, svela na simboličku ili materijalnu vrijednost.

Međutim, nemojte zaboraviti da je njihova prava vrijednost ipak puno veća. Tako bi krsna kuma trebala imati važnu ulogu u odrastanju svog kumčeta i biti njegov duhovni vođa na tom putu, a vjenčana postati vjerna pratiteljica kroz život.

4. Pripazite i na ideološke vrijednosti. Upravo bi one trebale biti glavni faktor kod prihvaćanja. Ako godinama niste praktični vjernik ili se više ne identificirate s Crkvom, nema smisla da pristajete na ulogu krsne kume ili pak vjenčane na crkvenom vjenčanju jer se time zanemaruje duhovni aspekt te uloge koji bi itekako trebao biti važan osobama koje vas žele za kumu.

I na kraju zapamtite najvažnije. Pravi prijatelji od vas ne očekuju raskošne darove, nije im važno koliko ćete i hoćete li staviti novac u kuvertu, nije im bitan zlatan lančić koji ćete kupiti njihovom djetetu za krštenje ili krizmu. Oni će vas tražiti da budete kuma iz pravih razloga – zato što vas vole i ne žele nikog drugog uz sebe u važnim trenucima života./cafe.ba/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here