“Mini-Šengen” će doprinijeti ekonomskoj integraciji regiona

0
604

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Nesl smatra da će “mini-Šengen” doprinijeti ekonomskoj integraciji regiona, te da će EBRD pružiti pomoć u ovoj i sličnim inicijativama.

Ona je istakla da je jača regionalna saradnja veoma važna za relativno male zemlje zapadnog Balkana.

– Ova inicijativa stvorila bi veći ekonomski prostor, a time i više prilika za investitore, preduzetnike i radnike iz svih zemalja regiona, kao i iz drugih zemalja – rekla je Neslova za Nezavisne novine.

Prema njenim riječima, “mini-Šengen” bi, uz druge inicijative poput Višegodišnjeg akcionog plana za reginalnu ekonomsku zonu, bio važna inicijativa da se region nastavi kretati naprijed.

– Ključ u ovim inicijativama je da se postave sveobuhvatni, ali realistički ciljevi i da se fokusira na implementaciju. Transparentni proces nadzora koji bi bio pod kontrolom javnosti pomogao bi da se stvori zamah u reformama – poručila je Neselova.

Ona je podsjetila da je EU obezbijedila ukupno 750 miliona evra makrofinansijske pomoći zemljama zapadnog Balkana, te istakla da je EBRD vodeći finansijer za mnoge projekte koji su predviđeni novim ekonomskim investicionim planom EU za zapadni Balkan.

– Ovo su realne investicije čija implmentacija može započeti unutar dvije do tri godine, a doprinijeće regionalnoj povezanosti i ekonomskom povezivanju na zapadnom Balkanu – navela je Neslova.

/Srna/

PODIJELI