U Srbiji zbog snijega 90.000 potrošača bez struje

0
302

​BEOGRAD – U Srbiji je zbog snijega, osim u Ivanjici, najteža situacija u Zlatiborskom, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu gdje ima ozbiljnih problema sa elektrosnabdijevanjem i više od 90.000 potrošača nema struju, rekao je načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Živko Babović.

“Oko 90.000 potrošača nema struju isključivo zbog težine snega, elektroprovodnici prolaze kroz bespuća, šume. Ekipe ‘Elektroprivrede’ će u toku dana uspostaviti elektromrežu na svim relacijama… Bolje smo se snašli nego prethodnih godina”, rekao je Babović za RTS.

Babović je istakao da treba pratiti prognozu nadležnih službi, te dodao da je puno drveća, zbog snijega, palo preko puteva, pa su ih vatrogasci rezali i sklanjali sa puteva.

On je dodao da je juče bilo 250 pripadnika Sektora za vanredne situacije na terenu sa oko 90 vozila, čak su i požare gasili.

“Ove godine smo imali sreću što nije bilo žrtava, nije bilo puno zavejanih putnika, samo sporadično”, rekao je Babović.

On je dodao da je juče evakuisano samo sedmoro putnika, problem je bio Valjevskoj Loznici gdje se rijeka izlila, pa su povučena domaćinstva da ne budu ugrožena.

“Nemamo zavejane ljude, samo neprohodne pravce ka dva sela u Gornjem Jadru, zbog snega”, rekao je načelnik.

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je da od četvrtka ili petka, 16. i 17. decembra, počinje ponovo da se pojavljuje šansa za snježnim padavinama.

“Možda će vrhunac sledeće epizode biti u subotu, ali ne sa ovako puno padavina, biće ih manje, ne trebamo očekivati ovakav scenario u narednih pet-šest dana”, rekao je Đurđević.

U ivanjičkoj opštini juče je proglašena vanredna situacija zbog obilnih snježnih padavina

 

SRNA

PODIJELI