Ускоро оснивање националне лабораторије за испитивање посљедица НАТО бомбардовања (ВИДЕО)

0
1677

Уз подршку Владе Србије, након 18 година најављено је оснивање националне лаборатрије за истраживање посљедица бомбардовања током 1999. године уз употребу осиромашеног уранијума. Стручњаци из разних области требало би да испитају посљедице које је НАТО кампања оставила на људе и животну средину и коначно предоче истину са којом треба да се суоче не само грађани Србије већ и земље региона.
Према доступним подацима НАТО је користио муницију са осиромашеним уранијумом током 1999. године на четири локације, на подручју Врања, Прешева и Бујановца и на десетак локација на Космету. Бомбардоване су рафинерије у Панчеву и Новом Саду и хемијска посторојења из којих су исцурили отрови.

“Бацили су 15 тона који су у току ратних дејстава претваран у радиоактивну прашину .Та се прашина диже у ваздух и стварају радиоактивни облаци који се носе ваздушни струјама на велика растојања. У конкретном случају цијела Србија, цијели Балкан”, каже Слободан Чикарић, професор Медицинског факултета у Београду.

Током претходних година бројна су упозорења стизала, углавном из медицинске струке о повећању малигнитета у Србији која има убједљиво највише дјеце обољеле од карцинома у Европи.

“Оно што је евидентно, то је да је не само пораст броја обољелих од малигних болести , пораста броја обољелих од аутоимуних болести , да се ваш имуни систем који је дужан да вас штити окреће потпуно против вас , посвећан број стерилитета, посебно мушки стерилитет скочио је 100 посто , појава патолошких трудноћа , стрес трудноћа , проблема са квалитетом плода , интелигенциом дјеце која су рођена у то доба и слично”, рекла је Даница Грујичић, неурохирург КЦС.

У утврђивање истине о посљедицама НАТО бомбардовања потребно је укључити и Републику Српску јер је тамо први пут употребљена муниција са осиромашеним уранијумом.

“Нарочито становништво Хаџића гдје је било најинтензивије бомбардовање и гдје и дан данас имају посљедице људи који су се раселили одатле, али знамо колики проценат њих има оштећено здравље и и колико је њих умрло”, навела је Зора Вукмировић,научни савјетник у пензији Института за физику.

Народ мора да зна пуну истину о посљедицама тихог атомског рата у Србији и Српској.

“Ми нашем народу морамо рећи истину и да се предузму те превентивне мјере и да ти људи који су евентуално оштећени у тим догађајима добију адекватну здравствену заштиту”, рекла је Вукмировић.

” Ако не предузмемо сада мјере ко зна што ће се десити кроз 50, 100 година са овим народом и људима који живе на тој територији која је загађена”, рекао је Драган Веселиновић, пензионисани професор Универзитета за физичку хемију Београдског универзитета.

Стручњаци који ће учествовати у раду лабораторије анализираће путем научних метода и признатих методологија у свијету све доступне податке како би дошли до истине какве су посљедице осиромашеног уранијума на становништву и доставиће их релевантним институцијама у свијету.

PODIJELI