Srbija ima podršku ruske vojske za izazove na Kosmetu

0
530

Rusija kao strateški partner će Srbiji i dalje pružati monogostruku podršku, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, navodeći da Srbija ima podršku ruske vojske za izazove na KiM.

Mojsilović, koji je bio u službenoj poseti kolegama u Moskvi, rekao je za Novosti da su posebno analizirali situaciju na KiM i da je naveo da jednostrani potezi Prištine ugrožavaju bezbjednosnu situaciju.

– Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi sa Kosovom. Naravno da smo posebno zainteresovani za bezbjednost Srba, ne samo na sjeveru Kosmeta, već u cijeloj pokrajini – rekao je on.

Kada je riječ o pripadnicima Islamske države koji se vraćaju u region, general Mojsilović kaže da se budno prati njihov povratak.

– Kada je riječ o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojnij su oni sa KiM, zatim Bošnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblati – naveo je Mojsilović.

Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, kaže da se njihov broj smanjuje, ali da je trend tog fenomena nepredvidiv.

– Turska je uspjela da zadrži veliki broj izbjeglica. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv. balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000 – naveo je on.

Na konstataciju da NATO na krije podozrenje kada su u pitanju manevri Vojske Srbije sa Rusijom, načelnik Generalštava VS kaže da na primjedbe koje dolaze sa Zapada ističe da je Srbija spremna i za saradnju sa svima.

– Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanjem kvaliteta naših jedinica – reako je general Mojsilović.

(sputniknews)

PODIJELI