U Nikšiću za danas zakazan veliki protest: U Saborni hram stigle mošti Svetog Vasilija

0
1000
U Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću stigle su mošti ostroškog čudotvorca kome će se danas pokloniti vjernici iz Crne Gore, koji će prisustvovati crkveno-narodnom saboru organizovanom protiv Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Brojni vjernici počeli su da pristižu od otvaranja nikšićkog hrama u kojem će u 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa arhijerejima, sveštenstvom i sveštenomonaštvom Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Crkveno-narodni sabor, koji organizuju Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, zakazan je za 11.00 časova ispred Saborne crkve u Nikšiću.

Na saboru će biti pročitan proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako su naveli organizatori, anticrkevnog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore.

Na Sabor u Nikšiću pozvani su isključivo građani iz Crne Gore, jer se ponuđeni zakonski akt odnosi na hramove i crkvenu imovinu na teritoriji te države.

Iz Mitropolije su juče poručili da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav u odbrani odbrane svetinja Božijih i umnoženja bratske ljubavi.

“Crkveni sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole – neka se vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz Božiju pomoć, u miru i bratskoj ljubavi”, navedeno je u saopštenju.

Organizatori su napomenuli da Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjernike bez razlike, ali da će danas u Nikšiću svi biti zajedno u molitvi protiv bezakonja.

Mitropolija je poručila da su svi pozvani da se pomole Bogu pred moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Moštima svetog Vasilija brane pravoslavlje u Crnoj Gori

Čuvaćemo naše zavjete, naše svetinje, crkve, manastire i grobove naših predaka i nećemo dozvoliti da bilo kakav pravni akt države Crne Gore ugrozi to, poručio je protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki.

– Crkva je jedinstvena. Ne može se otimati njena imovina. To će biti i glavna poruka sa sabora koji će u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske biti održan u Nikšiću, a povodom najave crnogorskih vlasti da neće odustati od usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji diskriminiše Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Crnoj Gori – istakao je protojerej Jokić za “Glas Srpske” uoči današnjeg (subota) skupa u Nikšiću.

Prema njegovim riječima ovom prilikom u Nikšić će biti donesene i mošti svetog Vasilija Ostroškog, što je prvi put, još od 1996. godine, da napuštaju zidine hrama.

– Sabor će okupiti episkope, ali i veliki broj pravoslavnih vjernika iz zemlje i regiona. Želimo se pomoliti uz mošti i  poručiti da nam se ne mogu tek tako oduzeti prava i vjerske slobode. To su, uostalom, i preporuke svih relevantnih međunarodnih institucija – istakao je protojerej Jović poručujući vlastima u Podgorici, ali i svim onim koji su za predloženi zakon, da pročitaju zavjet svetog Vasilija Ostroškog.

Ističe kako je Crkva i dalje zainteresovana za dijalog, ali ne, kako je pojasnio, “fingirani”.

– Ovaj problem datira još od 2015. Od tada, pa do danas vode se polemike. U više navrata smo pokušali ukazati na sporne elemente ovog zakona, slali smo primjedbe… Stotine strana.. Ali, odgovora nikada nije bilo – objasnio je on.

Iz Nove srpske demokratije ističu kako se radi o sudbonosnoj situaciji, u kojoj se prelama istorijski tok i sudbina jednog naroda.

– Crkva je naša najvažnija narodna ustanova za koju se u prošlosti stradalo. Pošto je ova vlast obnovila ta zla vremena, nama je ostalo samo da poručimo da se ovakav antipravoslavni zakon neće izglasati – poručio je Marko Kovačević iz NSP-a.

On je uvjeren kako se radi o otvorenom nasrtaju režima na SPC, a krajnji cilj je, smatra, uklanjanje pravoslavnog identiteta u Crnoj Gori. Kako je rekao, bilo bi dobro da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne nameće narodu izbor “Crkva ili njegova privatna država, jer je u tom slučaju država ta koja može prestati da postoji, a ne Crkva”.

Kovačević se osvrnuo i na upozoravajuće Đukanovićeve riječi upućene protivnicima ovog zakona – “da se ne zalijeću”.

–  Mi se ne zalijećemo, mi čekamo pred svetinjama našu braću koju je Đukanović zarobio da nam kažu jesmo li braća i jesmo li narod svetog Vasilija Ostroškog. Ako kažu da nismo, postaće nam isto što i nekad Turci, pa ćemo i od njih braniti vjeru kao nekad od Turaka – poručio je Kovačević.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, pozvao je vladajuću strukturu da još jednom dobro razmisli prije nego što dignu ruku za usvajanje ovog zakona, jer će na taj način, istakao je, dići ruku i na ikonu svetog Vasilija Ostroškog.

Podsjećanja radi, Skupština Crne Gore trebalo bi 24. decembra po hitnoj proceduri da razmatra ovaj zakonski akt kojim se predviđa “podržavljenje” više od 700 hramova, manastira, crkava i crkvenih objekata SPC.

Crkva starija od dinastija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Doik izrazio je nadu da sporni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti neće doći pred poslanike u crnogorskoj skupštini dok se ne postigne dogovor svih relevantnih strana, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu. On je naveo da ne treba posebno naglašavati značaj Mitropolije crnogorsko-primorske za crnogorsku državu koja je i napravila državu i starija je od svih vladarskih dinastija u Crnoj Gori.

PODIJELI