Albanac oživio srpsko selo, doveo preko 300 ovaca u mjesto sa 20 ljudi

0
462
Foto: S. Tasić

Bajram Bećiri iz okoline Bujanovca ima preko 300 ovaca i jagnjadi, koje je iz Biljače preselio u obližnje Bratoselce, kako bi mogao da ih na ovdašnjim pašnjacima i livadama napasa u selu gdje ima svega 20 ljudi.

Bratoselce je od autoputa Koridora 10 kod Bujanovca udaljeno oko kilometar i po, ali bez obzira na to, selo je bez puta, vode, škole, prodavnice i svega drugog što je dostojno uslova života čovjeka u 21. vijeku.

Odavde su se ljudi davno odselili u potrazi za boljim životom, te je selo avetinjski pusto. Ima svega nekoliko domaćinstava, u kojima živi dvadesetak ljudi.

Monotoniju zapuštenog sela gdje žive Srbi, razbio je Albanac Bajram Bećiri, koji je prvo zakupio, a potom i kupio zapuštena domaćinstva i doveo ovce.

“Ovce su moja ljubav i način da se odmorim od drugih poslova i svakodnevnog života. Prvo sam počeo sa manjim stadom, a kako se broj grla uvećavao, onda sam proširio i štale. Prvo sam uzimao u zakup napuštena imanja, a onda sam nešto i kupio. Od države sam dobio podsticajna sredstva za razvoj stočarstva, tako da kad sve saberem i oduzmem, za sad imam neku ekonomsku računicu. Ovde nema vode, pa dovozim rezervoare sa vodom. U centru sela ima bunar iz kog svi zahvatamo vodu, ali ona je prvenstveno za ljude, mada napajamo i stoku. Imam dva radnika koja brinu o njima, kao i pse, koji su radni psi, pulini i zaduženi su da teraju stado”, priča Bećiri.

Bajram ima više od 300 ovaca i jagnjadi

Dodaje u šali kako jagnjad “izvozi” u Novi Pazar, ali da je sada potražnja dosta pala zbog situacije sa koronom. Cijena jagnjadi je oko 230 dinara za kilogram.

“Do sada se isplatilo sve ovo, a naročito od kad je država počela da pomaže i daje podsticaje, ovako sami teško da bi mogli da imamo ovoliki broj grla. Sada je malo kriza zbog korone, jer nema velikih slavlja, proslava, ali nadam se da ću i ova grla prodati ka ranije, po prihvatljivoj ceni. Imam sreću da se oko 80 odsto ovaca iz mog stada jagnje po dva puta godišnje, neke imaju i blizance, tako da sam zadovoljan”, kaže Bećiri.

Sa novim komšijama Bećiri se odlično slaže. Svi oni žive od poljoprivrede, od stočarstva i povrtarstva.

Njive su malo niže, blizu auto-puta, gdje je zemlja polodna, ali ovdje u brdima je posna i oskudna. Bećirijeve ovce oživjele su na neki način ovo selo, gdje su uglavnom starci.

Bećiri se nada da će se još neko u ovom kraju odlučiti za posao kao što je njegov, jer kako i sam kaže, ovčarstvo se isplati.

(Telegraf.rs)

PODIJELI