Albanski vojnici na sjeveru KiM, Kfor kaže da nema provakacije

0
373

Kfor je večeras, povodom navoda o prisustvu albanskih vojnika na sjeveru Kosova, saopštio da to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost grupe oficira NATO u pratnji Kfora i da nema razloga za uznemirenje.

“Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga iznenaditi jer je Albanija član NATO već 10 godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora”, precizira se u saopštenju Kfora, dostavljenom Tanjugu.

Kfor navodi da su oficiri koji učestvuju u tim aktivnostima iz različitih država NATO, uključujući Albaniju. Dodaje se da se aktivnost sastoji od posejte različitim mjestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na sjeveru.

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, Kfor poručuje da je situacija na sjeveru, kao i širom Kosova, “apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju”.

“U stvarnosti nema razloga za brigu niti straha od bilo čega”, navodi Kfor.

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od strane UN kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu.

“Svi se moraju osjećati bezbjednije kada Kfor sprovodi vježbe i kreće se po Kosovu”, navodi se u saopštenju.

Oko 40 vojnika Kfora, među kojima su bili i pripadnici albanske vojske, prošetalo je danas glavnom ulicom Sjeverne Kosovske Mitrovice, što je izazvalo vidno uznemirenje građana tog dijela Kosova i Metohije, u kojem većinom žive Srbi.

PODIJELI