Ambasador SAD prošetao Beogradom: U crkvi Ružici se krstio sa tri prsta

0
402

Novopostavljeni američki ambasador Entoni Godfri je nedavno snimljen u šetnji Kalemegdanom, gdje je uživao u prirodnim i istorijskim ljepotama srpske prijestonice sa svojom suprugom Anom.

Ambasador je sa Beograđanima odigrao partiju šaha, “provozao” se čuvenom panoramom, ali jedan njegov akt je posebno privukao pažnju svih Srba.

On je sa suprugom, koju je upoznao u Irskoj, ušao u srpsku veliku svetinju, crkvu Ružicu, i tom prilikom se prekrstio po pravoslavnom običaju, sa tri prsta, i sa desna na lijevo. Oni su tom prilikom u ovoj vojnoj crkvi zapalili i svijeće za žive i za mrtve, prenosi portal “Novosti.rs“.

Američka ambasada je taj snimak objavila na svojoj zvaničnoj stranici na Facebooku, uz sljedeći komentar:

“Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma.”

Ovaj potez američkog ambasadora je izazvao buru u komentarima, pa mnogi nagađaju da se radi samo o poštovanju vjerske tradicije, dok drugi tvrde da je ambasador pravoslavac, pogotovo ako se uzme u obzir da je prije Beograda bio američki predstavnik u Rusiji.

Entoni Godfri je postao američki ambasador u Srbiji krajem oktobra, i tom prilikom je zamijenio svog prethodnika Majkla Skata. Kao jedan od glavnih zadataka tokom svog mandata navodi se zalaganje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

PODIJELI