Anđelković: Beograd je permanentno pod jednom vrstom ultimatuma

0
72

Srbija je permanentno pod jednom vrstom ultimatuma EU jer Unija od Beograda očekuje da prihvati Išingerov model, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković povodom medijskih navoda da će srpskoj delegaciji u Briselu danas biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

– Prema tom modelu, predviđeno je da se Srbija prema samproglašenom Kosovu odnosi kao da je država, a da ne moramo da ga priznamo. Drugim riječima, da ne sprečavamo njegov ulazak u UN i druge međunarodne organizacije i da se u međusobnim odnosima ponašamo kao da je riječ o dvije zemlje – pojasnio je Anđelković.

On je naglasio da je za Srbiju to neprihvatljivo jer bi pristajanje na Išingerov model bilo kao kapitulacija.

– Beograd to neće i ne sme da prihvati, ali se nalazi pod stalnim pritiscima iz Brisela. To nije zvanični stav Brisela, ali jeste Nemačke, koja tako nalazi način da nas pritiska i kroz evropske strukture, a da to nije formalizovano. To se radi i preko diplomatskih predstavnika i predstavnika međunarodnih misija koje dolaze u Beograd i razgovaraju sa predsednikom /Srbije Aleksandrom/ Vučićem – ukazao je Anđelković.

Anđelković je naglasio da je i više nego siguran da nije riječ o nekom uručenju sporazuma o normalizaciji odnosa “jer se toliko daleko nije stiglo čak ni u evropskim strukturama moći”.

On je ukazao da u dijalogu sa Prištinom Beograd treba da nastavi da insistira na tome da privremene institucije samoproglašenog Kosova sprovedu u djelo sve što su potpisale, te da bi to bio preduslov za bilo kakve dalje pregovore.

– Besmisleno je dogovarati se o nečem novom, kada ono staro nije sprovedeno u djelo. Onda se sve svodi na prevaru Srbije i od nas izvlače jednostrani ustupci, a zauzvrat ništa ne dobijamo. Bez obzira na to što Priština ne želi dogovor oko Zajednice srpskih opština, Beograd stalno mora na to da se vraća i da ne prihvata bilo šta drugo dok se to pitanje konačno ne razriješi – rekao je Anđelković za “Politiku”.

Istoričar Saša Adamović ukazao je da su konstantni pritisci na Srbiju oko rješavanja pitanja Kosmeta počeli 1999. godine, NATO agresijom, i traju do danas.

– Ultimatum, koji bi mogao da bude dostavljen Srbiji, ne samo što za nas ne bi bio neočekivan već bi on najvjerovatnije doživio istu sudbinu ko i prethodni ultimatumi koji su Srbiji upućivani – rekao je on i podsjetio da smo upravo ovih dana obilježili 106. godišnjicu ultimatuma Austrougarske koji je Srbija odbacila.

On je uvjeren da će se pritisci na Beograd nastaviti, bez obzira u kojoj formi bili.

– Јasno je da je krajnji cilj da od Srbije iznude priznanje takozvane kosovske nezavisnosti i tu se ništa nije promijenilo, ali bez uvažavanja srpskih nacionalnih interesa, čemu zapadni centri moći nisu skloni, nije moguće na bilo koji način rješavati kosovsko pitanje u ovom trenutku – zaključio je Adamović.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here