Anđelković: Zabrana ulaska Koviću u BiH udar na Srpsku

0
190

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da je zabrana ulaska u BiH profesoru Filozofskog fakulteta Milošu Koviću udar na Republiku Srpsku.
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Koviću je u subotu granična policija BiH prelazu Vardište zabranila ulazak, uz obrazloženje da predstavlja pretnju po bezbjednost BiH.

– Ovo uistinu podsjeća na najcrnje vrijeme staljinizma, da se neko proganja zbog stava. Profesor Ković ni na koji način ne može da ugrozi bezbjednost BiH, posebno što 49 odsto entiteta BiH predstavlja Republiku Srpsku, gdej ga vide u najpozitivnijem svjetlu. Ovo je udar na Srpsku, neko pokušava da demonstrira Banjaluci da može da uspostavlja kineski zid između Srpske i Srbije. Ne vjerujem da će to moći da se održi – kazao je Anđelković.

On smatra da je ovo jedna od posljedica rata u Ukrajini.

– Mislim da će Banjaluka ozbiljno reagovati, ovo je jedna posljedica onoga sto se dešava u Ukrajini. Sad je neko u Sarajevu pomislio: “Opet dolazi naših pet minuta”, ali ne vjerujem da će to dati tu vrstu rezultata, jer Zapad ne želi da otvara novi front, posebno ne u svom dvorištu. Ovo je više provokacija – dodao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovskog ambasadora u Njemačkoj Faruka Ajetija, koji je rekao da su kosovski Albanci, među njima i bivši borci OVK, zaštitili manastir Dečane od “gnevne gomile”, uz tvrdnju da su mnoge srpske pravoslavne crkve prije više vjekova bile albanske katoličke crkve, Anđelković je rekao:

– Radi se o zamjeni teza, drskosti, lažima. Kvazi diplomata iznosi stvari koje su neshvatljive. Svaki naš manastir ima svog ktitora, zna se šta je kad podignuto, posebno što Albanaca u to vrijeme skoro da nije bilo. Bilo je oko dva odsto albanskih stočara, o čemu svjedoči i turski popis – naglasio je.

On smatra da se “rusofobija” u regionu se projektuje i na Srbiju.

– Svi su se osokolili sada. Ta rusofobija se sada projektuje i na nas. Mnogi u regionu pokušavaju da nas stigmatizuju. Navikli smo mi na to, Rusija neće pokleknuti, naći će način da zaštiti svoje interese, a i Srbija će naći način da zaštiti ono do čega nam je stalo – naglasio je Anđelković.

PODIJELI