Antić: Bez istorije, u moderno doba nije moguće imati naciju i državu

0
481
Koautor knjige “Istorija Republike Srpske” Čedomir Antić izjavio je večeras na promociji u Ugljeviku da je sada jasno da će Srpska braniti svoju samostalnost i da je bilo bespredmetno izbjegavati da ona dobije i svoju istoriju.

Srpski istoričar je rekao da su balkanski narodi, koji su prije svih imali države, decenijama ranije dobili svoje moderne istorije, ocjenjujući da bez istorije u moderno vrijeme nije moguće imati naciju i državu.

“Profesor Nenad Kecmanović i ja odlučili smo da napišemo ovo djelo i značajno je da nismo preskočili nijedan period u razvoju, zato što nam se sa ove distance čini kao nerelevantan za današnji identitet i nismo pričali samo o teškoćama srpskog naroda, nego smo pisali istoriju ovog tla”, naveo je Antić.

On ističe da istoričar mora da predstavi stvari onako kako su se desile, da razbija stereotipe i da narodu uvijek govori istinu.

Predstavljanje knjige “Istorija Republike Srpske” Čedomira Antića i Nenada Kecmanovića organizovali su Centar za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku i Udruženje građana “Korijeni” iz ove lokalne zajednice.

Direktor Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je novinarima da je izbor ove knjige napravljen zbog nedavno obilježenog 9. januara – Dana Republike Srpske.

“Obilježavamo značajne datume prigodnim programima i trudimo se da podignemo ljestvicu i ponudimo našim korisnicima edukativnu notu, a 9. januar zaslužuje da se na ovaj način podigne svijest o njegovom značaju”, naveo je on.

Govoreći o knjizi, on je istakao da ona govori o vjekovnom stremljenju Srba za određenim oblikom autonomije, ocjenjujući da je to posebno izraženo kod Srba zapadno od Drine.

“Ova knjiga prikazuje istorijski kontinuitet u težnji našeg naroda prema nezavisnosti”, zaključio je Vujević.

On je dodao da, što više znanja ljudi posjeduju o istoriji Republike Srpske, tim će je više i poštovati.

Predsjednik udruženja “Korijeni” iz Ugljevika Aleksandar Krstić rekao je da Republika Srpska predstavlja njihovu ideju vodilju.

“Nije slučajno da je naš prvi projekat upravo promocija ove knjige, a naziv “Korijeni” simbolično predstavlja porijeklo članova ovog udruženja, kao i njihovu želju da tu i ostanu”, naveo je Krstić.

PODIJELI