Apel građanima Srbije: Nemojte nas tjerati da uvodimo policijski čas

0
721

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja virusa korona i istakla da će u suprotnom biti uvedene drastičnije mjere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.

Brnabić je za televiziju Prva rekla da je danas u glavnom gradu vidjela velike gužve u saobraćaju i na ulicama i istakla da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsjednika države, premijera i stručnjaka.

– Molim vas na samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte da izlazite napolje. Nemojte nas tjerati da uvodimo policijski čas i da vojsku i policiju izvodimo na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja. To je najdrastičnija moguća mjera i ni ja ni predsjednik ne bismo željeli da je implementiramo – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da će, ako se takva situacija nastavi, u naredna dva dana morati da budu preduzete drastičnije mjere, a to je i dodatno angažovanje MUP i Vojske Srbije.

– Dobiću danas izvještaje i iz drugih gradova, urbane sredine su najugroženije, ako je i u drugim gradovima ovako, onda je to poražavajuće – rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je jutros na ulicama Beograda i u saobraćaju vidjela velike gužve i veliki broj starijih sugrađana na ulicama, pekarama, prodavnicama.

– Molim vas da svi preko 65 godina shvate najozbiljnije i zbog vas i zdravstvenog sistema. Moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju, kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi – rekla je Brnabićeva.

Istakla je da bez solidarnosti, epidemija ne može da bude pobijeđena.

Premijerka je rekla i da je do sada u Srbiji registrovano 55 slučajeva novog virusa korona.

Od njih je 28 osoba na kućnom liječenju, koji su stabilno.

Od pacijenata koji se liječe u medicinskim ustanovama, dveij osobe su na respiratorima i u teškom stanju.

– Trenutno imamo situaciju pod kontrolom, što ne znači da će tako ostati. Uobičajeno je da se oko 15 dana od pojave virusa drastično kreće da raste broj i očekuje se najjači udarac na zdravstveni sistem – rekla je Brnabićeva.

/sputniknews.com/

PODIJELI