Automobil protojereja Džomića pretresen na granici

0
415
Automobil u kojem je bio član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej Velibor Džomić pretresen je na graničnom prelazu Dobrakovo između Crne Gore i Srbije.

Protojerej Džomić kaže da je pretres izvršen u noći između nedjelje i ponedjeljka, 2. na 3. februar.

– Zaustavio sam se, predao dokumenta, a onda mi je policajac rekao da moram pomjeriti automobil iz trake, nakon čega su ga pretresli. Naravno, nisu našli ništa i nastavio sam dalje. Policajci su bili korektni, ali pretresali su automobil samo zato što sam sveštenik – rekao je Džomić za “Vijesti”.

Nekoliko dana ranije isto se desilo i Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Јoanikiju, a “Vijestima” je iz Mitropolije crnogorsko-primorske rečeno da je strožim kontrolama, isključivanju iz saobraćaja i pretresima podvrgnuto više sveštenika.

Iz crnogorske Uprave policije, međutim, tvrde da provjere rade u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli.

Oni tvrde da postoje i posebna pravila graničnih provjera prema određenoj kategoriji lica, koja ne podliježu graničnim provjerama, kao što su predstavnici drugih državnih organa i članovi njihovih delegacija čiji je ulazak u Crnu Goru i izlazak iz Crne Gore najavljen policiji diplomatskim putem.

– Sveštena lica ne spadaju u kategoriju gore navedenih putnika i nisu izuzeta od vršenja graničnih provjera – navode iz Uprave policije Crne Gore.

PODIJELI