BBC o Kosovu: Ljubimac zapadnih sila napustio evroatlantski put

0
316

Ukoliko je Kosovo posvećeno evroatlantskom putu, onda ga je u posljednjih nekoliko sedmica značajno napustilo, a posljednji postupci Prištine predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa “ljubimca zapadnih sila”, ocjenjuje BBC.

Britanski medij napominje da je Kosovo prvo uvelo carine na robu iz centralne Srbije i BiH, koje su kasnije povećane na 100 odsto, a da se sada kosovski poslanici pripremaju za glasanje o osnivanju vojske.

Dopisnik BBC za Balkan Gaj Deloni napominje da su obje mjere vlasti Kosova suprotne upozorenjima, prijetnjama i pozivima Evropske unije i NATO saveza.

On piše da će današnjim glasanjem bezbjednosne snage Kosova, koje imaju 4.000 pripadnika, biti preinačene u profesionalnu vojsku na teritoriji na kojoj su od 1999. godine raspoređene NATO snage.

Glasanje je razljutilo premijera Srbije Anu Brnabić, koja je čak govorila o mogućem odgovoru srpske vojske, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio podršku Rusije i Kine, piše Deloni.

Deloni napominje da Srbija nove snage koje će kontrolisati vlasti u Prištini vide kao prijetnju srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Dopisnik BBC-ja podsjeća da se do prije tri mjeseca na području zapadnog Balkana govorilo samo o razmjeni teritorije između Srbije i Kosova, čin koji bi trebalo da okonča spor dvije strane, nakon šestogodišnjih pregovora uz posredništvo Brisela.

BBC piše da posljednji postupci predstavljaju odstupanje Kosova od dugogodišnjeg statusa “ljubimca zapadnih sila”.

U tekstu se podsjeća da se na Kosovu i Metohiji nalazi najveća civilna misija EU, kao i misija KFOR-a, te da se području pruža velika međunarodna humanitarna pomoć.

Deloni piše da komentar premijera Kosova kako visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini “guši pregovore Beograda i Prištine” vidi kao “ujed za ruku koja hrani Kosovo skoro dvije decenije”.

Mogerinijeva je istakla ranije da je uvođenje carina protiv duha saradnje u regionu i da očekuje da Kosovo povuče odluku, te da je ubijeđena da strane mogu da nastave dijalog.

Stručnjak za Balkan u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Džejms Ked Lindzi istakao je da je za odnose Beograda i Prištine zabrinut više nego ikad i naglasio da dijalog već godinama nije dobar.

BBC dodaje da je potez osnivanja vojske samo pogoršao situaciju u odnosima dvije strane.

Navodi se da je nezamislivo da će Kosovo da okrene leđa EU, ali da trenutno pokazuje nezainteresovanost za odnose sa Briselom.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here