Beograd bi mogao da dobije muzej posvećen Draži Mihailoviću

0
524

Srbija bi mogla da dobije muzej posvećen vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću, sedam decenija poslije njegove još nerasvijetljene smrti, pišu “Večernje novosti”.

List napominje da, iako je osnivanje tog muzeja još samo na nivou plana, već sada je jasno da će probuditi nikad uspavane duhove srpske prošlosti.

Pokretači inicijative su Vojislav Mihailović, unuk đenerala Draže Mihailovića, i grupa poštovalaca ravnogorske tradicije, a ideja je da se na jednom mjestu sakupe lični predmeti, dokumenti i literatura posvećeni njegovoj borbi.

Mjesto ove postavke još nije određeno, ali je moguće da će biti na mjestu gdje se nalazi kuća u kojoj je Mihailović sa porodicom živio prije rata – u Bregalničkoj 24 u Beogradu.

Vojislav Mihailović smatra da bi najbolje bilo da se napravi fond koji bi prikupio novac za otvaranje i održavanje muzeja, u čijem bi nadzornom odboru bili ugledni akademici, profesori, vladike…

“Novosti” navode da već sama ideja raspiruje nove polemike, uglavnom bazirane na starim argumentima.

Akademik Matija Bećković u ovoj inicijativi vidi priliku za završetak višedecenijskog sukoba partizana i četnika, ukazujući da se “uvriježio običaj da kada god nego kaže neku istinu, traži se i suprotno mišljenje”.

“Tako su počinjale i završavale se sve dosadašnje rasprave o Ravnogorskom pokretu”, rekao je Bećković.

On je podsjetio da u Americi postoji Muzej građanskog rata, gdje su zastupljeni i Sjever i Jug.

“Logično je da se i kod nas, gde su delovala dva antifašistička pokreta, oformi muzej gde bi oba bila ravnpravno zastupljena. Bilo bi dobro da se to desi i da tako završimo tu priču”, dodao je Bećković.

S druge strane, predsjednik SUBNOR-a Dušan Čukić u ovoj inicijativi vidi još jedan pokušaj rehabilitacije.

“Mihailović je osuđeni ratni zločinac. Ne znam čemu sad služe te ideje o rehabilitaciji. Ako neko hoće da otvara privatne spomen sobe ili muzeje neka ih otvara. Mogu da razumem razloge porodice, ali ne i drugih ljudi”, rekao je Čukić.

PODIJELI