Beograd odbija formiranje vojske Kosova

0
298

Beograd i Srbi u srpskoj južnoj pokrajini neće pristati na formiranje takozvane vojske Kosova i direktno kršenje Rezolucije 1244 UN, bez obzira na to što se kao pokrovitelj tog opasnog scenarija pojavljuje Amerika.

Kako pišu Večernje novosti, ovako vlasti u centralnoj Srbiji odgovaraju na opasne planove SAD, koje je u ponedjeljak u Prištini otkrio Ves Mičel, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, koji se u Beogradu sastaje i sa srpskim državnim vrhom.

Na prvoj stanici svoje “balkanske turneje”, Mičel je, uz širok osmjeh i čvrst stisak ruke Hašimu Tačiju, poručio da niko ne može da ima pravo veta na transformaciju KBS u oružane snage i da će Amerika nastaviti da podržava ovaj proces. To je direktna prijetnja Srbima na Kosovu, koja bi mogla da ugrozi krhku stabilnost cijelog područja.

Nervoza Vašingtona rezultat je “pat pozicije” u kojoj se već duže nalaze njihovi albanski štićenici. Naime, vlada u Prištini nema potrebnu podršku manjina u parlamentu, prije svega Srba, za formiranje vojske, odnosno dvotrećinsku većinu za izmjenu Ustava. Drugim riječima, potrebno je da najmanje četiri srpska poslanika (od 10 sa Srpske liste) glasaju – “za”. A to je neostvarivo.

Srpska lista do sada je više puta naglašavala jasan stav po pitanju vojske Kosova, a to je da je jedina legalna i legitimna oružana sila na ovom prostoru, po Rezoluciji UN 1244 – KFOR, koji je na teritoriju KiM došao poslije dobijene saglasnosti iz Beograda.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin takođe se poziva na Rezoluciju 1244.

“Na KiM nema druge oružane sile osim KFOR-a. Međunarodna zajednica je na KiM došla voljom SB UN i dokle god je tako mora se poštovati Rezolucija 1244. Nasilno stvaranje tzv. vojske Kosova bilo bi kršenje Rezolucije i izazvalo bi nesagledive posledice po sistem UN i međunarodnog prava. Za Srbiju je stvaranje ilegalne oružane sile neprihvatljivo i predstavlja pretnju po mir i stabilnost Balkana”, kaže Vulin.

I šef NATO Jens Stoltenberg u više navrata je upozoravao Prištinu da “kosovska vojska” ne može da se uvodi “na mala vrata”, kroz nekakve izmjene Zakona o KBS, već isključivo mora da ide kroz promjene Ustava, i uz obavezne konsultacije sa Beogradom.

Za Milovana Drecuna, predsjednika skupštinskog Odbora za KiM, poruke Mičela samo su još jedan dokaz da iza projekta transformacije KBS u “kosovsku vojsku” stoje SAD i NATO:

“Oni su dirigovali i stvaranjem infrastrukture KBS, treniranjem njihovog komandnog kadra, naoružavanjem… Vašington se do sada protivio tome da se do “kosovske vojske” dođe prečicom, ali sada očigledno zauzima tvrđi stav, šaljući poruku i Beogradu i Srbima na KiM da ovaj projekat niko ne sme da osujeti.

General u penziji Radovan Radinović kaže da Vašington ubrzavanjem priče oko “kosovske vojske” želi da zaokruži svoje vojno prisustvo u regionu, ali i kosovsku nezavisnost.

U tom kontekstu mogu se posmatrati i ključne poruke koje je Mičel danas poslao iz Skoplja, gdje se prije dolaska u Beograd sreo sa premijerom Zoranom Zaevim. Američki zvaničnik rekao je da su vrata NATO otvorena za Makedoniju.

Mičel je večeras, razgovorom sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, započeo posjetu Beogradu, a za srijedu su planirani susreti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Uoči Mičelove posjete pojavile su se informacije da bi on u Beogradu mogao da načne priču o “američkom paketu” za Kosovo, iza kojeg se potencijalno krije zahtev da Srbija dozvoli članstvo Prištine u UN, a da zauzvrat dobije ZSO sa širim izvršnim ovlašćenjima i ubrzan put u EU.

Rasulo u parlamentu

Redovna sjednica kosovskog parlamenta, na čijem dnevnom redu je bio Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, prekinuta je danas, nakon što su poslanici opozicionih stranaka – Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje napustili sjednicu. Predsednik Skupštine Kadri Veselji održao je sjednicu Predsjedništva, a potom saopštio da u “datim okolnostima nije moguće nastaviti sjednicu”. Kosovski parlament, naime, više ne može da obezbijedi kvorum ni za redovna zasjedanja, za šta je potrebno više od polovine poslanika, dok je za ratifikaciju demarkacije potrebna dvotrećinska većina.

(novosti.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here