“Bombardovanje Srbije je politička greška, kao i nezavisnost Kosova”

0
663

Politički teoretičar Serđo Romano izjavio je da je bombardovanje Srbije politička greška i da nije trebalo kazniti jednu zemlju koja to nije zaslužila, baš kao i što je nezavisnost Kosova greška.

“I u jednom i u drugom slučaju bile su zanemarene neke druge mogućnosti”, istakao je italijanski pisac, novinar, istoričar i kolumnista.

On je naglasio da je realnost da ni SAD ni Evropa ne mogu vratiti prošlost i priznati da su pogriješili.

“Nezavisno Kosovo se ne može više rasplesti, međutim treba sve učiniti da se stvori klima zajedničkog života na tom prostoru. Žrtvovanje treba da bude obostrano i uvjeren sam da će onog dana kada Srbija postane članica EU imati jedan pouzdan glas u toj uniji i biti zemlja sa autoritetom”, rekao je Romano za “Večernje novosti”.

Romano je naglasio da ne voli da dijeli savjete, ali da je uvjeren da je put Srbije okrenut ka EU, jer će, kako kaže, u njenom okrilju biti autoritativnija prema Kosovu.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Rusije i o tome da Srbija ne želi da uđe u NATO, Romano je naglasio da razumije istorijsko prijateljstvo Srbije sa Rusijom i da je uvijek protivnik one politike koja je imala predznak “antiruska”, dok je istovremeno bio i ostao protivnik politike NATO.

“Kada pominjete Rusiju i NATO, pisao sam više puta kako je politika NATO-a negativna i štetna. NATO nije politički savez, on je političko-vojni savez koji je služio i služi za pripremanje i vođenje ratova. Jedna od svakodnevnih aktivnosti NATO-a je da ažurira strateške planove, sa pretpostavkom nekog mogućeg ratnog konflikta”, zaključio je on.

srna

PODIJELI