Borio se za srpsku zastavu u Hagu: “Nije mi bila namjera da ikoga provociram”

0
1174

Aleksandar Simić, Holanđanin porijeklom iz Srbije koji je čekajući presudu generalu Ratku Mladiću ispred Haškog tribunala juče raširio srpsku zastavu i izazvao gnjev članova udruženja iz FBiH, rekao je da je imao potrebu da pokaže da postoji i druga strana, da su oba naroda imala žrtve i da Srbi ne mogu biti jedini krivci.

“Nije mi bila namjera da ikoga provociram, ali kada sam vidio transparente sa porukama da je Mladić ratni zločinac i odgovoran za genocid, `pukao mi je film`”, rekao je Simić /22/.

On živi u Roterdamu, gdje studira marketing i komunikacije, a u Hag je došao u nadi da će ući u sudnicu da uživo vidi i možda čak upozna generala Mladića, kome se, kako kaže, oduvijek divi.

“Nisu mi dali da uđem, pa sam ostao ispred da čekam presudu”, istakao je Simić za “Večernje novosti”.

On je rekao da je o generalu Mladiću mnogo slušao od brojne familije koja je iz BiH izbjegla u Loznicu.

“Da nije bilo generala, danas ne bi bilo ni njih. Zato je ova presuda crni dan za Srbe”, rekao je Simić.

Predsjednik Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić pokušala je juče da Simiću otme zastavu, ali je on nipošto nije puštao.

Situaciju je smirio policajac, koji je Aleksandra zamolio da se skloni, iz straha za njegovu bezbjednost i mogući linč, jer je bio jedini koji je došao da podrži Mladića, piše list.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je juče nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

(Srna)

PODIJELI