Brajantovom helikopteru bio odobren “specijalni let”

0
539

Kontrolni toranj aerodroma Burbank dozvolio je da helikopter tragičnog dana nastavi specijalni let (SVFR) po pravilima za vizuelno letenje pod posebnim uslovima.

Helikopter, u kom su poginuli Kobi Brajant i još osmoro, je prije kobnog pada letio u skladu sa SVFR pravilima, odnosno, bio mu je odobren specijalni let pri spoljnoj vidljivosti, pokazuje razgovor kontrole vazdušnog saobraćaja sa pilotom, snimljen na veb lokaciji LiveATC.net.

Specijalni VFR let (special VFR flight – SVFR) je VFR let odobren od strane kontrole letenja za letenje u kontrolisanoj zoni, kad su meteorološki uslovi ispod uslova propisanih za vizuelno letenje.

Vidljivost je u nedjelju ujutru, kada se desila tragična nesreća, bila toliko slaba da je policija Los Anđelesa prizemljila svoje helikoptere. Ipak, helikopter kojim je upravljao pilot Ara Zobajan, dobio je odobrenje za let u skladu sa SVFR pravilima, koje omogućava pilotu da leti u vremenskim uslovima gorim od onih dozvoljenih za redovan let po pravilima za vizuelno letenje (VFR).

Piloti mogu da zatraže SVFR dozvolu prije poletanja ili sredinom leta, posebno ako se uslovi iznenada promjene, rekao je za CNN transportni analitičar Piter Goelz.

Goelz dadaje da specijalni let pri spoljnoj vidljivosti, iako je “prilično normalan”, nije “nešto što se često preporučuje”.

“Ako ste pilot, i nalazite se u uslovima u kojima je potreban dodatan napor da biste postigli zahtevan nivo efikasnosti i bezbjednosti ili mijenjate uslove leta koji postaju zahtjevni, možete pozvati kontrolu vazdušnog saobraćaja da zatražite SVFR”, rekao je Goelz.

Ako se i odobri SVFR, pilot obično u tom slučaju održava čvršću komunikaciju sa kontrolom vazdušnog saobraćaja.

Kontrolni toranj aerodroma Burbank dozvolio je da helikopter, zbog vremenskih uslova, ostane u vazduhu uz odobrenje za “specijalni let”, otkriva audio snimak koji je postao viralan.

U okolini Los Anđelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo je vrlo maglovito i većina helikoptera bila je prizemljena.

Pilot helikoptera Kobija Brajanta planirao je da sleti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za sletanje zbog loših vremenskih uslova i drugih letjelica koje je trebalo da slete na aerodrom.

Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara.

Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat.

(Agencije)

PODIJELI