Brnabić: Bombardovanje nije bilo naša greška

0
438

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana koji su u sred Evrope na kraju 20. vijeka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svjetska rata borili.

“Za našu zajedničku budućnost bilo bi dobro da i oni budu toga svesni, da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom”, rekla je Brnabić otvarajući konferenciju “Bombardovanje SR Jugoslavije 20 godina posle”.

Premijerka je rekla da Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svjesna da nije bezgrešna, ali da je bombardovanje bila greška drugih.

“Ali Srbija mora da pokuša da oprosti, jer je jedini put da ostvarimo sve naše potencijale, a ja verujem da ih imamo mnogo, da se okrenemo budućnosti, partnerstvu i saradnji”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da Srbija nikada neće zaboraviti prijatelje koji su bili na njenoj strani kada je bilo najteže, ali da će nastaviti da gradi mostove ka onima sa kojima se 1999. godine nije razumjela, a danas je blizak partner, kao i ka onima sa kojima se ni danas ne razumije.

“Samo tako možemo izgraditi prosperitetnu i modernu Srbiju”, rekla je ona.

Istakla je da Srbija ne sme da zaboravi 1999. godinu, žrtve, porušene mostove i fabrike, kao ni sve ono za šta je u to vrijeme izmišljen više nego uvredljiv termin “kolateralna šteta”.

(Tanjug)

PODIJELI