Brnabić: Pred građanima veće plate i penzije

0
555

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je u Srbiji u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast privrede od 4,5 odsto, što znači da se više proizvodi i da će biti više radnih mjesta, a pred građanima je bolja perspektiva, kao i veće plate i penzije.

“Sve procene su dobre. Rekli smo da ako budemo imali suficit u budžetu i ako ostane fiskalna disciplina, a imamo šest milijardi suficita, i ako se nastavi rast BDP-a, imaćemo uslove za povećanje plata i penzija. I jedno i drugo raste bolje nego što smo predviđali”, rekla je Brnabićeva za RTS.

Prema njenim riječima, ako sve bude išlo dobro, rast plata i penzija biće do kraja godine.

“Rast od BDP-a od 4,5 odsto najveći je u poslednjih 10 godina. Planirali smo rast od 3,9 odsto, ovo je mnogo, mnogo bolje”, istakla je premijer Srbije.

Brnabićeva je ukazala da je taj rast dovoljan da se Srbija pomjeri sa začelja u regionu kada je riječ o BDP-u, dodajući da su planirana ogromna javna ulaganja i investicije.

Na podsjećanje da su sindikati tradicionalno za Prvi maj najavili protestne šetnje, zahtijevajući veće plate i da mladi ostanu u zemlji, Brnabićeva je rekla da su ti zahtjevi sindikata i neki od najvažnijih ciljeva Vlade Srbije.

“Što se tiče plata, jedino što možemo da uradimo po principima tržišne ekonomije jeste da nastavimo da i dalje uspešno dovodimo strane investicije i da olakšamo poslovanje, odnosno pravni okvir našim investitorima, pre svega preduzetnicima u malim i srednjim preduzećima”, rekla je premijer Srbije.

Brnabićeva je napomenula da je loša strana što spoljnotrgovinski deficit raste, ali da je dobro što raste zbog uvoza mašina i usluga građevinske industrije.

Podsjećajući da sredinom maja delegacija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u Srbiju, Brnabićeva je rekla da će ciljevi novog aranžmana Srbije sa tom finansijskom institucijom biti nova radna mjesta i mnogo brži rast prihoda.

(Srna)

PODIJELI