Brnabić: Vučića nikad nisam vidjela ovoliko razočaranog

0
628

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je imala jako dug sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da ga nikada nije vidjela “toliko razočaranog“.

Ona je navela, gostujući na RTS-u, da je najviše vremena na tom sastanku bilo riječi o situaciji na Kosovu i Metohiji.

“Najiskrenije, nikada nisam vidjela predsjednika toliko razočaranog reakcijama naših partnera. Situacija je teška posljednjih nedjelja i mislim da je sve ono što se dešavalo nešto što je svojevrsan presedan“, rekla je ona.

Kako je dodala, i ona je sama razočarana nedostatkom reakcije partnera Srbije, da nije čula nikakvu osudu zbog hapšenja direktora Kancelarije za KiM, a da je očekivala “oštru“.

Situacija postaje sve teža

“Imali smo težak ponedjeljak, tešku sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Predsjednik je tada razmišljao hladne glave, bez emocija, da je pustio emocije da uzmu maha situacija se ne bi dobro završila“, rekla je ona.

Brnabićeva navodi da je bila optimista i da je poziv predsjednika na unutrašnji dijalog jasna poruka da je Srbija spremna na dijalog, ali da situacija postaje sve teža.

“Kad smo u ponedjeljak imali predstavnike Kancelarije za KiM na Kosovu da razgovaraju o miru, napadnuti su puškama, dugim cijevima, imali smo otmicu Marka Đurića, a ti ljudi su išli da razgovaraju o kompromisu“, rekla je ona.

Na pitanje da li postoje neka nova saznanja kada je u pitanju taj slučaj, premijerka navodi da postoje saznanja, te da je Priština imala apsolutnu podršku svojih partnera, međutim nije htjela da precizira tačno o kome je riječ.

“Mislim da svi znamo ko su ti partneri. Mislim da svi znamo zašto nije implementiran Briselski sporazum. Evropska unija mora da pritisne kako bi se sporazum implemetirao i od toga nećemo odustati“, navela je ona.

Kako kaže, Vučić vodi razgovore i sa EU i SAD i Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa, ali je “sve teže očuvati mir, stabilnost“.

Rekonstrukcija Vlade sačekaće stabilnija vremena

“Teško je očuvati jedan racionalni pristup Srbije kada imate apsolutno nepoštovanje dogovora, nepoštovanje čak i dogovora kada su u pitanju najprostije stvari, na primjer Marko Đurić koji je tri puta slao obavještenje, a napadnut je tamo“, dodala je Brnabić.

Kada je u pitanju odluka Španije, Rumunije i Kipra da ne učestvuju na samitu u Sofiji zbog učešća Kosova, Brnabićeva navodi da Kosovo ne može nigdje da nastupa kao država.

Na pitanje o rekonstrukciji vlade, Brnabićeva navodi da su se Vučić i ona dotakli te teme, međutim, saglasili su se da sada postoje “preča posla“.

“U ovom trenutku je bitno nacionalno jedinstvo, izuzetno je teška situacija, rekonstrukcija će sačekati neka stabilnija vremena“, naglasila je predsjednica Vlade.

(B92.net)

PODIJELI