Budva ostaje bez najpoznatije plaže?

0
1065
?????????????????????????????????????????????????????????

Znatno proširivanje gradske marine u Budvi može da potopi Slovensku plažu, glavno kupalište crnogorske turističke prestonice i njen zaštitni znak, kojoj su čehoslovački turisti dali ime između dva rata.

Veliku bojazan javno je izrazila budvanska opozicija. Đorđe Zenović, funkcioner Demokratske Crne Gore, kazao je da će, ukoliko se ambiciozni plan širenja marine ostvari, na budvanskoj obali nastati katastrofa.

“Produžetak lukobrana zaustaviće morske struje, a time i nanošenje pijeska na obalno područje Slovenske plaže, koja se pruža od Starog grada do rta Zavala. Negativne posljedice imalo bi i ostrvo Sveti Nikola, naspram Budve, zvano Havaji, kao i drugi dijelovi budvanske “školjke” “, rekao je Zenović.

Iz ove stranke su poručili da je plan kojim se predviđaju veliki radovi u marini koja se nalazi ispred zidina drevne Budve, i koja bi proširenjem izašla iz sadašnjih okvira, rađen bez planske dokumentacije (državna studija lokacije je još u nacrtu), s ciljem da se gradska luka pretvori u mamutsku marinu. Najavljena je i krivična prijava protiv aktuelnog ministra turizma Branimira Gvozdenovića, koji, kako su rekli, pomaže da strani investitor pokrene veliku investiciju “tešku” 35 miliona evra.

Investitor je budvanska “Strateks grupa”, koja je završila izgradnju turističko-ugostiteljskog kompleksa “Dukljanski vrtovi” na Zavali, zajedno sa svojim partnerom, turskom kompanijom “Doguš”. “Strateks” je i vlasnik više od trećine akcija u Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”, čije turističko naselje “Slovenska plaža” se nalazi tik uz istoimenu pješčanu plažu u centru Budve. Veliki projekat izgradnje novih vezova za skupocene jahte i brodove, predviđen je Nacrtom plana priobalnog područja Crne Gore koji je bio na javnoj raspravi. Doživio je velike kritike, ali će, sa datim primedbama, biti predmet rasprave i odlučivanja u crnogorskom parlamentu.

SKUPŠTINA DAJE SAGLASNOST

Šta će biti, ostaje da se vidi. Iz crnogorske vlade su podržali modernizaciju i proširenje budvanske marine. Ovom investicijom, koja podrazumijeva modernizaciju marine u Budvi, biće povećana nautička ponuda Crne Gore i obezbjeđena nova radna mjesta. Da li će isti stav imati i Skupština Crne Gore, koja daje zeleno ili, pak, crveno svjetlo na pomenuti plan, znaće se kada on dođe na dnevni red. A to, najverovatnije, neće biti prije završetka ovogodišnje turističke sezone.

 novosti
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here