Centar “Simon Vizental”: Hrvatske vlasti moraju sankcionisati fašizam i neofašizam

0
304

Centar “Simon Vizental” iz Јerusalima potvrdio je na današnji dan 2004. godine da će u Hrvatskoj nastaviti operaciju otkrivanja živih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata uprkos prijetnjama smrću koje je desničarska grupa “Antijevrejski pokret” uputila organizatorima akcije.

Simon Vizental”, koji se decenijama bavi otkrivanjem ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, u više navrata upozoravao je vlasti Hrvatske, od vremena secesije te zemlje od Јugoslavije 1990. godine, na bujanje ustaškog sentimenta u hrvatskom društvu.

Centar konstantno upozorava hrvatske vlasti na pojavu istorijskog revizionizma i pokušaje negiranja genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima, kao i na ubistva hrvatskih antifašista u koncentracionom logoru Јasenovac.

Lovac na naciste i direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof pokretao je i akciju “Posljednja šansa”, čiji je cilj privođenje pravdi skrivenih nacističkih ratnih zločinaca u Hrvatskoj i cijelom regionu.

Centar “Simon Vizental” je u više navrata upozoravao na mise koje se u katoličkim crkvama u Hrvatskoj služe za vojne i političke zvaničnike ustaške Nezavisne Države Hrvatske poput zločinaca Ante Pavelića, Maksa Luburića i Andrije Artukovića.

Efraim Zurof posebno upozorava na konstantne pokušaje negacije užasa u Јasenovcu.

On je ukazivao na činjenicu da hrvatski revizionisti koriste čienjenicu da je teško utvrditi stvaran broj ubijenih u tom konclogoru i nastoje da ta stradanja umanjuju, pišući propagandne istorijske knjige i snimajući filmove pune istorijskih falsifikata.

Direktor Centra “Simon Vizental” smatra da se fašizam i neofašizam u Hrvatskoj mogu zaustaviti jedino ako se rukovodstvo te države nedvosmisleno suprotstavi ovim fenomenima i negiranju Јasenovca.

Zurof konstantno navodi da hrvatske vlasti trebaju da donesu zakon o zabrani ustaških simbola, slogana i knjiga, koje negiraju zločin u Јasenovcu.

– Čvrsto vjerujem da u zemljama u kojima je lokalno stanovništvo aktivno učestvovalo u masovnim ubistvima svi nacistički i ustaški simboli moraju biti zabranjeni, a negiranje genocida mora biti zabranjeno i kažnjivo zakonom – poručio je Zurof.

On ističe da Hrvatska treba da omogući da se kroz obrazovni sistem nauči precizna istorijska priča o Drugom svjetskom ratu, sa posebnim akcentom na genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima u Hrvatskoj, kao i na Holokaust.

/Srna/

PODIJELI