Četiri balkanske zemlje potvrdile kandidaturu za EP i SP u fudbalu

0
438

Na sastanku ministara omladine i sporta Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke zvanično je potvrđeno da će ove četiri države podnijeti zajedničku kandidaturu za organizaciju dva velika fudbalska takmičenja, Evropskog prvenstva 2028. i Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Sastanku u Beogradu su prisustvovali srbijanski ministar Vanja Udovičić, bugarski Krasen Kralev, rumunski Konstantin Bogdan Matei i grčki zamjenik ministra kulture i sporta Jorgos Vasileiadis.

Iz Ministarstva omladine i sporta Srbije kažu da su u obraćanju javnosti zvaničnici istakli da je inicijativa potvrda izuzetno razvijenih i sadržajnih odnosa njihovih država, da predstavlja pozitivan izazov koji će doprinijeti regionalnom napretku na svim poljima angažmana, da će se veoma pozitivno odraziti na dalji razvoj i popularizaciju fudbala i sporta u njihovim sredinama te da će eventualno donošenje odluke da se jedno od ovih prvenstava održi u spomenutim zemljama Balkana višestruko pozitivno uticati na druge važne oblasti poput infrastrukture, turizma, ekonomije, kulture i tehnološkog razvoja zemalja kandidata.

“Zahvalan sam mojim uvaženim kolegama iz nama bliskih država Grčke, Bugarske i Rumunije na otvorenosti i spremnosti da se zajedno posvetimo realizaciji ovog ambicioznog cilja. Činjenica da se sastajemo ovako brzo posle iznošenja ove ideje na nedavnom sastanku kvadrilaterale u Varni je potvrda zainteresovanosti svih nas da se što pre konstruktivno posvetimo razmatranju narednih aktivnosti koje organizacija manifestacije bez presedana po svojoj važnosti, renomeu i veličini na ovim prostorima podrazumeva. U ovaj zajednički projekat ulazimo ponosni na našu saradnju, prijateljstvo, istorijske veze, kulturu, sportsku tradiciju i uspehe, sa željom da na evropskoj i svetskoj pozornici u bliskoj budućnosti afirmišemo naše države i region u smislu najviših vrednosti sporta i sposobnosti da priredimo domaćinstvo ovim eminentnim takmičenjima“, kazao je Udovičić i dodao:

“Sigurni smo da će ova inicijativa stvoriti još mostova prijateljstva i saradnje između naših naroda, i da ćemo se zajedno radovati od 2024. godine, kada se bude donosila odluka o ovom projektu. Želim nam svima u realizaciji ove sjajne ideje uspeh i puno sreće.“

Uz razmatranje organizacije Evropskog i Svjetskog prvenstva u fudbalu, ministri su istakli da bi ovaj model saradnje u budućnosti mogao biti primijenjen i na druge manifestacije iz oblasti sporta i projekte posvećene omladini njihovih zemalja.

andolia

PODIJELI