CIJENAMA OTJERALI TURISTE Pad dolazaka u apartmane u Hrvatskoj SKORO 10 ODSTO

0
287

Potvrđuju se spekulacije o tome da turistička sezona u Hrvatskoj nije počela najbolje. U prvih 12 dana jula, u odnosu na isti period prošle godine, broj noćenja pao za gotovo pet odsto, dok su dolasci turista u padu 6,2 odsto.

Gledajući ukupan ovogodišnji promet, dakle dolaske i noćenja od 1. januara do 12. jula, godina je i dalje u plusu, iako “mršavom”, navodi hrvatski dnevnik.

Prema tim podacima, u prvih šest mjeseci i 12 dana ove godine hrvatski turizam zabilježio je rast broja dolazaka od 4,2 odsto, ali rast noćenja zasad je u slabom plusu, tačnije iznosi 0,9 procenata. To je i dalje pozitivno, ali daleko od brojki na koje su navikli ranijih godina.
Kad je u pitanju samo jul, podaci zasad prikazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana zabilježen u privatnom smještaju, gdje pad broja noćenja iznosi 7,3 odsto, a dolazaka čak 9,4 odsto.

Međutim, negativan je rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. julom bilježe pad dolazaka od 1,2 odsto, ali i pad noćenja od 0,8 odsto, a lošije “prolazno vrijeme” imaju i kampovi.

U njima je jul u odnosu na prošlogodišnji zasad slabiji 7,2 odsto u noćenjima i 4,8 odsto u dolascima, a jedini koji u julu imaju rast turističkog prometa su porodična poljoprivredna gazdinstva sa 2,2 odsto boljim noćenjima i 6,2 odsto boljim dolascima.

(Jutarnji list)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here