ČISTKE U LUTRIJI NAKON LOTO SKANDALA

0
1241

Direktor Državne lutrije Srbije Aleksandar Vulović podnio je ostavku iz moralnih razloga, potvrđeno je za “Blic”.Ovo je uslijedilo nakon incidenta koji se dogodio na izvlačenju Lotoa u utorak, a koje je izazvalo veliku sumnju gledalaca da je namješteno.

Takođe, Više javno tužilaštvo izdalo je nalog policiji za prikupljanje informacija i obavještenja radi utvrđivanja svih činjenica i eventualnoj krivičnoj odgovornosti u vezi sa izvlačenjem brojeva.

I sam premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je poručio da će, ako je bilo krivičnog djela u vezi sa izvlačenjem brojeva u igri loto, svi odgovorni snositi posljedice, te ocijenio da je stanje u DLS-u katastrofalno.

“Svi koji su u tome učestvovali zna se gdje će da putuju i gdje će provesti određeno vrijeme”, poručio je Vučić i dodao da je “put do zatvora vrlo kratak“.

On je rekao i da je užasno ljut na sebe što i u Lutriju nije uvedeno nešto poput “Er Srbije”, odnosno 51 odsto državnog vlasništva ili 49 odsto našeg menadžmenta.

” Besan sam na sebe jer zbog različitih pritisaka i monopola – domaćih, hrvatskih – nismo imali hrabrosti da prihvatimo ponude najmoćnijih američkih, izraelskih i drugih kompanija, koje su nudile 50 puta veće prihode za državu. Pogrešio sam što sam godinu dana slušao one ljude oko sebe koji su pričali kako neko drugi hoće da krade, a u stvari smo sve vreme potkradali sami sebe. Sad je kraj toj priči, idemo u modernizaciju, uvođenje i stranog partnera. Niko više neće da sumnja u svoju državu “, najavio je Vučić.

Javni tužilac Zagorka Dolovac je istakla da je tužilaštvo odlučno da se taj slučaj detaljno ispita.

“Kako je u pitanju Državna lutrija Srbije, potpuno smo svesni da je ovaj slučaj izazvao široko uznemirenje građana, tako da ćemo o svim rezultatima istrage blagovremeno obavestiti javnost”, rekla je Dolovac.
S druge strane, direktor DLS-a ponudio je u najmanju ruku besmisleno opravdanje.

“Priređivanje igre na sreću loto je apsolutno regularno. Nemoguće je uticati na postupak i ishod izvlačenja”, pokušao je da se opravda Aleksandar Vulović, dok je predsednik Komisije za izvlačenje brojeva Ljubomir Škorić dao još naivnije obrazloženje:

“Po zakonima verovatnoće postojala je mogućnost da izađe broj 21, i on je izašao”, rekao je Škorić.
Da je bez pogovora u pitanju namještaljka, ocjenjuje za “Alo!” Danilo Cvjetićanin, stručnjak za internet bezbjednost.
“S obzirom na to da se na ekranu unapred pojavio broj koji je kasnije izašao iz bubnja, potpuno je neupitno da je u pitanju nameštaljka! Iako se, naravno, može desiti kompjuterska, pa i ljudska greška, u ovom slučaju to definitivno nije slučaj “, ističe Cvjetićanin.
Kako dodaje, inače je mogućnost da u ovakvim igrama dođe do kompjuterske greške izuzetno mala, gotovo zanemarljiva.
” Zbog ovoga što se desilo, a čemu je svedočila i javnost, onaj ko je odgovoran svakako mora biti smenjen “, zaključuje Cvjetićanin. alo

PODIJELI