Čović: Bošnjaci ponovo žele izabrati predstavnike hrvatskog naroda

0
338

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a kako je cilj političkih stranaka u Sarajevu da ponovo biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Čović je rekao da se nada kako će uskoro biti usvojene Osnove strategije HDZ-a BiH za izbore 2018. godine koji će biti osnova da se u naredna dva mjeseca dobije strategija. Kako kaže, vjeruje da će HDZ BiH zajedno sa svojim partnerima uvjerljivo pobijediti na opštim izborima.

Na pitanje o sastanku Željka Komšiću, Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, on je kazao da neće odgovoriti zbog čega nije bio na sastanku, ali da je zanimljiva struktura stranaka koje su učestvovale. On je rekao da bošnjački narod mora imati svoje predstavnike i artikulisati svoj glas. Čović vjeruje da će iduće sedmice u BiH biti predstavnici State Departmenta sa kojima će se razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Kako kaže, HDZ je spreman da razgovara o tekstovima prijedloga, ali da se u njima osigura biranje legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda kako u domovima naroda tako i u Predsjedništvu BiH. Podvukao je da se odluka Ustavnog suda BiH mora ispoštovati i da vremena za takvo šta ima.

Naglasio je da niko od političara nema pravo tumačiti odluku Ustavnog suda BiH jer se odluke najviše sudske instance provode, a ne tumače.

NEZAVISNE NOVINE

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here