Crna Gora brani svetinje na Bogojavljenje

0
555
Građani Crne Gore i večeras su izlašli na ulice kako bi šetnjom i molitvom izrazili protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Žabljak

Stanovnici Žabljaka prvi su se, uprkos jakoj zimi i snijegu, i večeras okupili u litiji, noseći ikone, crkvene barjake i transparente na kojima piše “Samo sloga svetinje spašava”.

Pljevlja

Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je služio vladika Mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima.

Nakon bogosluženja litija je prošla ulicama grada, iskazujući svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

U saopštenju Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koje je pročitano na raskrsnici kod zgrade opštine, ocijenjeno je da je Vlada donošenjem Zakona protiv Srpske pravoslavne crkve iskopala duboku jamu u koju će se jednog dana sa sve ministrima i drugim velikodostojnicima koji vrše vlast u ovoj državi strovaliti i urušiti na putu bez povratka.

Budva

Više hiljada ljudi i večeras je bilo u litiji koja je prošla budvanskim ulicama od starogradske crkve Svete Trojice do crkve Svete Petke. Nakon molebana koje je služilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, litija je krenula glavnim bulevarom predvođena sveštenicima. U litiji je bio i predsjednik opštine, Marko Carević.

Noseći trobojku na kojoj je pisalo “Budva”, okupljeni su uzvikivali: “Milo, lopove, ne damo svetinje”.

Bar

Veliki broj građana prisustvovao je i večerašnjoj litiji u Baru, a okupljeni su tokom šetnje gradskim ulicama uzvikivali: “Ne damo svetinje”.

Kolašin

Oko dvije hiljade Kolašinaca učestovalo je večeras u litiji, kojim su ponovo izrazili neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Litiji, koju je predvodilo sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, prethodio je moleban u crkvi Svetog Dimitrija.

Plužine

U Plužinama je danas u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a ulicama varoši je nakon molebana prošla litija koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović, u pratnji velikog broja vjernika.

PODIJELI