Crna Gora: Danas 13 godina od referenduma o nezavisnosti

0
229

Crna Gora danas obilježava 13 godina od održavanja refrenduma na kojem je obnovila državnu nezavisnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu 2006. godine glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržao je 230.661 građanin ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku EU. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom”.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, uputio je čestitke građanima Crne Gore i najbolje želje za brži ekonomski i ukupni razvoj i napredak države.

“Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država”, naveo je Đukanović.

Građanski protest pokreta “Odupri se – 97.000” za danas je pred Skupštinom Crne Gore u Podgorici najavio protest pod sloganom “Za nezavisnost od koverti”.

Lider tog pokreta DŽemal Perović rekao je da očekuje podršku svih slobodnih građana koji žele “nezavisnu državu bez koverti, organizovanog kriminala i korupcije”.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here