Crna Gora dozvolila gradnju svetinje na Ostrvu cvijeća

0
70
Glavni državni arhitekta Ministarstva održivog razvoja Dragan Vuković dao je saglasnost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na idejno rješenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha i parohijskog doma na lokalitetu Brda, u blizini Ostrva cv'́a, u Tivtu.

Daje se saglasnost na idejno rešenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha na parceli u katastarskoj opštini Đuraševići u zahvatu Državne studije lokacije (DSL) “Kaladrovo – Ostrvo cvijeća – Brdišta – navodi se u rješenju koje potpisuje Vuković, prenose Vijesti.

U katastarskoj evidenicji Uprave za nekretnine, Mitropolija je na lokalitetu Brda vlasnik 1.584 kvadrata koje se vode kao šume 4. klase.

Ministarstvom nakon ostavke ministra Pavla Radulovića koordinira premijer Duško Markovića..

Kako se pojašnjava, saglasnost se izdaje na osnovu Državnih smjernica razvoja arhitekture.

– Smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata u okviru DSL, utvrđeno je da u oblikovnom smislu objekat treba da bude reprezentativan, uklopljen u ambijent i to sa kvalitetnim materijalima i savremenim arhitektonskim rješenjima. Likovno i oblikovno rješenje građevinskih struktura mora svojim izrazom da doprinese opštoj slici i doživljaju ekskluzivne turističke zone, reprezentativnošću i kvalitetom obrade i izrade. Na osnovu uvida u predmetnu tekstualnu i grafičku dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da su arhitektonske karakteristike predloženog idejnog rješenja u skladu sa smernicama DSL – navodi se u rješenju koje je potpisano 17. januara, u jeku protestnih litija koje organizuje Mitropolija protiv Zakona o slobodi veroispovesti. Idejnim rešenjem u koje su “Vijesti” imale uvid, predviđena je gradnja crkve od oko 80 kvadrata i parohijskog doma od 109 metara kvadratnih.

– Lokacija ima kolski pristup sa lokalnog puta koji se nalazi na severnoj strani parcele i koji vodi do gradskog groblja Brdišta. Na parkiralištu pored gradskog groblja, koje se nalazi u blizini predmetne lokacije, na oko 50 metara, obezbeđena su 44 parking mesta. Na predmetnoj lokaciji je predviđeno osam parking mesta uz parohijski dom. Na osnovu projektnog zadatka, na lokaciji su planirani crkva, parohijski dom, nadsrtešnica sa klupama kao mjesto za susret vjernika i kratki predah i prostor za paljenje svijeća – piše u odobrenom idejnom rešenju.

Crkva je, kako se ističe, dizajnirana po uzoru na kamene primorske crkve, sa oltarskom apsidom na istočnoj strani i ulaznim pročeljem na zapadnoj, sa zvonikom “na preslicu” za tri zvona.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here